Sudan daha ucuz hale gelen petrolün fiyatı eşek sütü ile kıyaslanınca içler acısı bir tablo ortaya çıkıyor. 30 dolar varil fiyatı üzerinden 1 litre petrol 0.56 lira ederken, 1 litre suyun fiyatı 0.65 lira seviyesindeydi. Antalyalı girişimci Mehmet Ali Yalçın’ın 2008 yılında kurduğu eşek çiftliğinde üretip Türkiye’nin dört bir yanına sattığı, birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan eşek sütünün litresi ise 80 lirayı buluyor. Bir litre eşek sütü ile 143 litre petrol alınabiliyor.
 
Antalya’nın ardından Ankara ve Konya’da 300 eşeklik süt üretim çiftliği kuran Mehmet Ali Yalçın, İstanbul’da 4’üncü çiftliği kurmak için hazırlıklara başladı
 
Günlük ciro bin TL
 
Birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan eşek sütünün litresinin 80, kargo dahil 100 TL’ye satıldığını aktaran Yalçın, günde 10-12 kilo arası süt üretilen çiftlikte bütün yıl boyunca taze eşek sütü bulmanın mümkün olduğunu aktardı.  Yalçın,Almanya, Avusturya ve Danimarka’dan süt siparişi aldıklarını, hatta Danimarka’dan arayan kişinin üretimin tamamını almak istediğini aktardı.
 
Devlet teşvik versin yurt dışına da satarız
 
Eşekleri Türkiye’nin her yerinden topladıklarını anlatan Yalçın, “Başta sadece yakın illere gittik. Korkuteli, AydınIspartaBalıkesir civarından eşekleri satın alıp getirdik. Ancak yakın çevrede eşek kalmamıştı. Urfa’ya, Mardin’e yöneldik.Diyarbakır’dan bile getirdik” diye konuştu. Yalçın, eşek sütü üreticisine devlet desteği bulunmadığına işaret ederek, “ Oysa devlet bizi desteklese, örneğin boş meraları bize tahsis etse, daha fazla süt üretir ve yurt dışına bile satabiliriz. Devlet inek ve mandaya verdiği desteği, eşek üreticilerine de versin” dedi.
 
Yurt dışına da eşek sütü satabileceklerini ifade eden Yalçın, eşek sütünün incelenerek faydalarının bilimsel olarak tespit edilmesini istedi.
 
Kıbrıs eşeği 3 kat verimli
 
Yetişkin bir eşekten günde yarım kilo süt elde edildiğini kaydeden Yalçın, Türkiye’deki eşeklerin günlük 1.5-2 litreye kadar süt vermesi nedeniyle Kıbrıseşeği edinmek istediğini anlattı. Yalçın, “Kıbrıs eşekleri bizimkilere oranla 3 katı süt veriyor. Daha büyük ve verimli hayvanlar” dedi.
Editör: İsveç Gündemi