Verilere göre: Ajansın ilk iş gününde AB Komisyonu tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, ikincisi, Üye Devletler arasında karar vermede daha fazla tekdüzelik getirirken, sığınma kararlarının daha kısa sürelerde ve AB genelinde adil bir şekilde alınmasını sağlamaya yardımcı olacak.

Komisyon basın açıklamasında ajansın güçlendirilmiş yetkisinin nasıl işleyeceğini şöyle ifade etti: "Vaka işleyicileri, tercümanlar veya kabul uzmanları dahil olmak üzere 500 uzmandan oluşan yedek, Üye Devletlerin talebi üzerine sığınma destek ekiplerinin bir parçası olarak hızla görevlendirilmeye hazır olacaktır. Ajans uzmanları, ulusal makamların karar vermesi için tüm idari iltica prosedürünü hazırlama ve temyiz aşamasında yardım sunma yetkisine sahip olacak" denildi.

Komisyon ayrıca, yeni ajansın, Birlik sığınma yasasının uygulanması için standartlar, kılavuzlar ve uygulamalar oluşturarak yüksek kaliteli ve tek tip karar alma sağlayacağını belirtiyor.

Ajans, aynı zamanda, AB hukuku ile tamamen uyumlu olduğundan emin olmak için Üye Devletlerin sığınma ve kabul sistemlerini daha iyi izlemeyi ve raporlamayı da amaçlamaktadır. Ayrıca, bağımsız bir Temel Haklar Görevlisi ve yeni bir şikayet mekanizması aracılığıyla sığınma başvuru sahiplerinin haklarının korunmasını da sağlayacaktır.

Yeni AB İltica Ajansı'nın selefi olan Avrupa İltica Destek Ofisi, son on yılda 40 binden fazla kişiye eğitim verdi. Ayrıca Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya ve Malta'daki tüm sığınma başvurularının yüzde 40'ını kaydetti ve Yunanistan'daki çocuklar için yüzde 80'lik en yüksek yarar değerlendirmelerini gerçekleştirdi.

Yeni ajansın iyi çalışmaya devam etmesini sağlamak için blok, 172 milyon € tahsis etti. Ajans böylece Belçika, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Letonya, Litvanya, Malta ve İspanya'da 2.000'e yakın personeliyle bu ülkelerdeki sığınma ve kabul makamlarını destekleyerek operasyonlara başlayabilecek.

Komisyon ayrıca, "500 uzmandan oluşan yeni rezervi, yüksek vaka yüküyle karşı karşıya kalan ulusal sığınma sistemlerine daha etkili destek sağlayarak, genel AB göç yönetim sistemini daha verimli ve sürdürülebilir hale getirecek" dedi.

AB Konseyi başkanlığı ve Parlamento temsilcileri, 30 Haziran 2021'de yeni sığınma ajansı üzerinde anlaşmaya vardı. O sırada karar, göçmenler tarafından AB'ye giriş limanları olarak en çok hedef alınan Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Malta ve İspanya başta olmak üzere tüm Üye Devletler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Editör: İsveç Gündemi