Diğerlerinin yanı sıra Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Fransa Entegrasyondan Sorumlu Bakan Brigitte Klinkert ve Fransa İçişleri Bakanlığı Genelkurmay Başkanı Sébastien Jallet'in de katıldığı toplantıda, AB'de yaşayan üçüncü ülke vatandaşları, özellikle yüksek vasıflılar için engellerin kaldırılması ve işgücüne katılımlarının kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

"Bugün Avrupa Birliği'nde yasal olarak yaşayan 450 milyon Avrupalıdan yaklaşık 20 milyonu göçmendir. Üye Devletler her yıl yaklaşık üç milyon oturma izni veriyor. Muazzam bir yetenek havuzu" ifadeleri kullanan Komisyon üyesi Johansson toplantının başında yaptığı açıklamada, "Doğru bir şekilde faydalanıyoruz" dedi.

Bilgilere göre, 2020'de AB'de doğanlar için istihdam oranı yaklaşık yüzde 75 iken, AB dışında doğanlar için bu oranın oldukça düşük, yüzde 62 olduğuna dikkat çekti.

Toplantının ardından yayınlanan bir basın açıklamasında, Fransa İçişleri Bakanlığı, Fransa'nın halihazırda aşağıdaki yollarla yabancıların işgücü piyasasına entegrasyonu üzerinde çalıştığını kaydetti:

- Cumhuriyetçi Entegrasyon Sözleşmesinin (CIR) yenilenmesi
- Fransız Göçmenlik ve Uyum Dairesi ile kamu istihdam servisi arasındaki yenilenen ortaklık
- Mültecilerin entegrasyonu için kapsamlı ve bireyselleştirilmiş destek programı (AGIR) 
- Dil öğreniminin güçlendirilmesi ve istihdama ayrılmış bir günlük eğitim;

Bakanlık ayrıca, Fransa'nın yüksek nitelikli AB üyesi olmayan uyrukluları hedefleyen bir oturma izni olan 'yetenek pasaportu' alma prosedürlerini basitleştirdiğini ve modernize ettiğini de vurguladı.

Aynı zamanda ülke, geçen yıl Eylül ayına kadar hızlandırılmış prosedürler yoluyla 12.012 sağlık çalışanı, güvenlik görevlisi, çocuk bakıcısı, kasiyer, ev yardımcısı, çöp toplayıcı ve COVID-19 arasında ön saflarda çalışan diğer yabancıların Fransız vatandaşlığı kazanmasını sağladı.

Komisyon Üyesi Johansson, Pazartesi günü yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, Fransa'yı çalışkan yabancıları ödüllendirme konusundaki kararlılığından ötürü överek, daha fazla Üye Ülkeyi bu örneği takip etmeye çağırdı.

Ayrıca, AB'nin daha fazla yabancı işçi ihtiyacına ilişkin daha etkin istatistik sunarak, tüm AB'deki pozisyonların yüzde 2,5'inin şu anda boş olduğuna işaret etti.

"Çek Cumhuriyeti ve Belçika'da yaklaşık yüzde beş ve Hollanda'da yüzde dört oranında çalışan var. Ancak beceriler iyi değil. On işletmeden yedisi doğru becerilere sahip insanları bulmakta zorlanıyor" dedi.

Komiser, yüksek eğitimli göçmenlerin Avrupa yerine Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı tercih ettiğini belirterek, Avrupa'nın küresel yetenek yarışını kaybettiğine dair endişelerini paylaştı.

"Avrupa'nın BT uzmanlarına, doktorlara, mühendislere, kimyagerlere ve öğretmenlere ihtiyacı var. Ayrıca aşçılara, tesisatçılara, kamyon şoförlerine, kaynakçılara, duvar ustalarına, elektrikçilere, marangozlara da ihtiyacımız var. 21 AB Üye Devleti hemşirelerde bir eksiklik olduğunu bildiriyor" dedi.

Pazartesi günü, Almanya Ekonomik İşler ve İklim Eylemi Bakanı Robert Habeck'in Almanya'nın salgından derinden etkilenen kritik sektörlerdeki işgücü boşluklarını doldurmak için diğer ülkelerden 400 bin kalifiye işçiye ihtiyacı olduğunu duyurduğunu belirtti.

Geçen yıl Haziran ayında AB Komisyonu, üçüncü ülkelerden daha fazla işçiyi AB'ye gelmek ve AB vatandaşlarının dolduramadığı boş pozisyonları doldurmak amacıyla Yeni Göç ve İltica Paktı kapsamında Yetenek Ortaklıkları girişimini başlattı.

Editör: İsveç Gündemi