Avrupa’da yaşayan milyonlarca gurbetçi her yıl sıla yolunda yer alan Sırbistan gümrüğünün el koyduğu paralardan bıkmış durumda. Son olarak Almanya’dan Türkiye’ye seyahat eden 58 yaşındaki gurbetçi Sırbistan’ın Horgos Sınır kapısında beyan etmediği yüklü miktarda para ile yakalandı. Sırbistan polisi Audi Q8 sekiz marka otomobil sürücüsünün üzerinde ne kadar para olduğunu sordu.

5 bin Euro taşıdığı cevabını alınca araçta arama başlatıldı. Bagajda ön koltukta iki siyah çanta içinde toplam 60 bin Euro ele geçirildi yasal sınır olan 10 bin Euro‘yu sürücü iade eden polis 50 bin Euro‘ya el koydu. Sırbistan mevzuatına göre gümrükten geçecek kişi 10 bin Euro dan fazla para taşıyamıyor eğer taşırsa bunu bildirmek zorunda bu bildirimin yapılmadığı durumlardaysa ele geçirilen paralara el konulabiliyor.

Onclick Popunder
Son 7 yılda gurbetçilerin 30 milyon Eurosuna el koydu
Yetkililerin verdiği bilgiye göre paralar genellikle otomobillerin değişik bölümlerinde gizleniyor. Gümrük polisleri kimi zaman da parayı yastık, ayakkabı, kemer ve giysilerin içinde ele geçiriyor. Yolda yemek için hazırlanan gıdaların arasına bile saklandığı oluyor. Temmuz ayının başında nişanlısıyla birlikte Türkiye’ye tatile giderken Sırbistan gümrüğünde yakalanan Türk iş insanının otomobilinde 400 bin Euro bulunmuş, para otomobilin arka koltuğundaki iki yastığın içinden çıkmıştı.

İki gün tutuklu kalan iş insanı ile nişanlısı, nöbetçi mahkemeyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Yaklaşık iki hafta önce yine Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşının 200 bin Euro’suna gümrükte beyan etmediği için el konuldu. Gümrük polisleri yaptıkları kontrollerde çay paketlerine 58 bin Euro ile 1 kolye ve 8 altın bilezik gizlenmiş bulurken, başka bir yolcunun valizinin alt kısmında gizlenmiş halde 60 bin Euro ele geçirdi.

Bir başka kontrol sırasında otomobilin gizli bölümlerine 220 bin Euro saklayan da yakalandı. Yeleğinin içine dikilmiş özel bölümlerde 183 bin Euro gizleyen bir kişi hakkında da yasal işlem yapıldı.

Editör: İsveç Gündemi