İsveç basınında yer alan haberlerde, Türkiye sınır kapılarını açtı göçmenler avrupaya geçiyor başlıklarıyla manşete taşındı.

El Cezire ve bazı ajansların haberlerine dayandırılan haberlerde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı doğruladı" denildi.

Teleziyonda konuşması sırasında Erdoğan, "Günün sonunda 25 bin mülteci sınırı geçecek" dediği belirtildi.

Bugün yapılan açıklamada gün sonuna kadar Türkiye'nin Avrupa'ya deniz veya kara yoluyla ulaşmak isteyen mültecileri artık engellemediğini duyurdu.

Erdoğan'ın konuşmalarından bazı notları öne çıkaran İsveç basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerini önemle vurguladı. "Dün ne yaptık? Kapıları açtık. Bu kapıları kapatmayacağız. Neden olmasın?" kısaltmalarla basına taşıdı. İsveç ve batı medyasının her zaman olduğu gibi yine çarpıtma bilgilerle öne çıkarmaya çalıştığı konuların başında şimdi sığınmacı durumu geliyor. 

Türkiye'nin göçmenleri Avrupaya karşı bir tehdit olarak kullandığına vurgu yapılan birçok basın organının yıllardır AB'nin Türkiye'ye taahhüt edip ancak sözlerini yerine getirmediğine dair bir beyana yer verilmiyor.

Kapıların açılmasını Türkiye'nin Avrupaya karşı bir koz olarak kullanıldığı. Bu süreçte AB ve Nato desteğini almak için kullandığı vurgulanan haberlerde mülteci akınıyla birlikte sınır ülkelerin göçmenlere karşı sert uygulamalarına değinilmedi.

Editör: İsveç Gündemi