“Türkiye’denTürk göçünün 50’nci yılı dolayısıyla İsveç 50. Yıl Komitesi, İsveç Parlamentosunda bir resepsiyon verdi.

Resepsiyona, İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, sosyal demokrat milletvekilleri Serkan Köse, Roza Güçlü Edin, Yılmaz Kerimov, Emanuel Öz, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, İsveç 50. Yıl Komite Başkanı Haydar Akan ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Enerji Bakanı Baylan, 50. yıl önce Türkiye'den gelen insanların İsveç'in kalkınması ve bugünkü refaha kavuşmasında büyük emekleri olduğunu belirtti.

Türkiye ile İsveç arasındaki enerji işbirliği hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Baylan, "Türkiye'de yenilenebilir enerjinin tüm alanlarında oldukça büyük bir potansiyele sahip" dedi.

Türkiye'nin son yıllardaki kalkınmasına da dikkat çeken Baylan, "Özellikle çöpten enerji üretimi ve biyogaz alanında İsveç'in tecrübesini Türkiye ile paylaşmaya hazırız" ifadesini kullandı.

 Türkiye'den başta Almanya'ya olmak üzere göçün 1961 yılında başladığını belirten 50. Yıl Kümite Başkanı Haydar Akan, İkinci dünya savaşından sonra kalkınmak isteyen Avrupa ülkelerinin ucuz iş gücüne ihtiyaç duyduğunu belirtti. Türkiye'de  ailesini geçimini sağlamak isteyen Anadolu insanının ekonomik nedenlerle Avrupa'ya göç ettiğini ifade eden Akan, göç eden insanların Avrupa ülkelerine büyük katkıları olduğunu söyledi. 


Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri Serkan Köse ve Roza Güçlü Edin ise İsveç'e göç edenlerin geri dönmesinin söz konusu olmadığı vurgulayarak, daha sağlıklı entegre çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çektiler.

Resepsiyonda bulunan Fittja Çok Kültürlülük Merkezi Başkanı Ingrid Ramberg, sinevizyona yansıyan haritada Türkiyeli göçmenlerin, İsveç'e gelmeden önce yaşadığı coğrafyaların özelliklerini anlattı.

Resepsiyonda duvara monta edilen sinevizyonda ise, İsveç'e ilk gelenlerin fotoğrafları yayınlandı. İsveç'te yaşayan sanatçı Kudret Ada'da söylediği göç şarkıları ile resepsiyona renk kattı.

Orhan Karan/ Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi