SIRBİSTAN, koronavirüs salgınını başarıyla yürüten ülkelerden. Herkese dört farklı markada aşı imkânı sunan devlet, aşı olanlara 30 euro veriyor. Sırbistan şartlarında bu para oldukça iyi bir miktar. Hedef, 15 Haziran’a kadar yetişkin ülke nüfusunun yarısını aşılamak. Her yerde test istasyonları var. Salgının başlangıcında Belgrad ve Yeni Pazar bölgelerinde yüksek olan sayılar sıkı tedbirlerle oldukça aşağı çekildi. Sırbistan salgın sonrası normale dönmüş durumda. Bu günlük hayatta hissediliyor. Her ne kadar uygulanmasa da kapalı yerlerde maske takma zorunluluğu devam ediyor.
Türk polisi bu izin döneminde de Sırbistan sınır kapılarında görev yapacak. Bütün sınır kapılarında 24 saat esasıyla çalışacak Türk polislerine Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından oluşturulacak Türkçe bilgilendirme ve yardım masaları da eşlik edecek. Yetkililer, güvenlik iş birliği anlaşmaları çerçevesinde yürütülen bu projenin amacının, ‘Türk vatandaşlarının dost bir ülkede güvende olduklarını hissetmeleri’ olduğunu söylüyor.

YOL DURUMU
Sırbistan boydan boya otoyol. Pirot tüneller bölgesindeki otoyolun tamamlanması bu güzergâhda büyük bir rahatlama sağladı. Sıla Yolu’nda alternatifi olmayan kavşak ülke durumunda. Değişik güzergâhlardan gelen vatandaşlarımız her iki yönde de bu yolu ortak kullanmak zorunda. Macaristan veya Hırvatistan ile Bulgaristan veya Yunanistan güzergâhları için kararınızı önceden verin. Sırbistan otoyollarında aksine bir işaret olmadığı sürece hız limiti 130 km/h. Sabit radar yok fakat sivil plakalı polis araçları hız kontrolü yapıyor. Ayrıca ülkede mesafe ve süre kontrolü uygulaması var. Gişeler arası ölçüm yapan radar sistemleri ortalama hızınızı tespit ediyor. Hız ihlali yaptıysanız, gişelerde polis sizi bekliyor. Cezalar 50 eurodan başlıyor. Ağır kusurlarda polisin sizi mahkemeye sevk etme yetkisi var. Sırbistan’da vinyet uygulaması yok. Otoyol ücretlerini gişelerde ödüyorsunuz. Önceden euro ile ödeme yapacağınızı belirtirseniz ekranlarda ücret euro olarak yazıyor

Editör: İsveç Gündemi