AK Parti Milletvekili ve Alt Komisyon Başkanı Atay Uslu'nun yanı sıra komisyonda görev alan AK Parti Milletvekili Said Yüce, CHP Milletvekili Şenal Sarıhan ve HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Toplantıda değerlendirmede bulunan Uslu, İsveç meclisinde ilk görüşmelerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Uslu, "Dünyada bir göç çağı var adeta. 300 milyondan fazla göçmen hareket halinde. Bunun 65 milyonu da sığınmacı." dedi.

Dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Uslu, "Milyonlarca insan, savaştan kaçıyor, zulümden kaçıyor, farklı coğrafyalardaki zor koşullardan dolayı başka ülkelere sığınmak zorunda kalıyor. Bu anlamda dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke Türkiye durumunda. Türkiye'de yaklaşık 4 milyon sığınmacı var ve bunun 3,5 milyonu Suriyeli. Bugün, Türkiye'de 700 bine yakın Suriyeli öğrenci eğitime dahil edilmiş durumda. Bugün Türkiye'de Suriyeliler için 35 bin poliklinik hizmeti verilmiştir. 2 milyona yakın ameliyat yapılmıştır. Sığınmacılara ihtiyaç olan her türlü hizmet verilmeye çalışılmıştır." diye konuştu.

- "Suriyeliler güvenli bölgelere geri dönüyor"

Suriyelilerin kendi yuvalarına geri dönmeye başladığını hatırlatan Uslu, "Hedefimiz bu insanların asgari ihtiyaçlarını sağlamak ve ülkelerinde güven, huzur ortaya çıktığı zaman kendi ülkelerine dönüşlerini sağlamak. Fırat Kalkanı bölgesinde yapılan operasyon sonrası güvenli bir yer oluşturuldu. O bölgeye 160 bin Suriyeli geri döndü. Aynı şey Afrin bölgesinde oluyor. Afrin'de geri dönüşler başladı. Hedefimiz inşallah Suriye'de huzur ortaya çıktıktan bu insanların kendi yuvalarına geri dönüşlerini sağlamak." ifadelerini kullandı.






Editör: İsveç Gündemi