urbet ellerde çekilen vatan hasreti, hüzünler, sevinçler, hayat mücadeleleri…  Avrupa’ya göçün hüzünlü hikayesi “Stockholm Treni” belgeselinde sunuluyor. Göçün 50. yılında, Türk televizyonlarının en uzun soluklu belgeseli Diyanet Televizyonunda yayına giriyor.
 
TRT Diyanet yapımı belgeselin maddi ve manevi ilk adımları Diyanet İşleri Başkanlığının girişimiyle atıldı. Belgeselin fikir babası ise İsveç Din Hizmetleri eski Müşaviri Prof. Dr. Bülent Baloğlu oldu. Baloğlu, İsveç’e ekmek parasını kazanmak üzere göçen Anadolu insanının dramatik hikayelerini bir kitapta biraraya getirdi. Bu kitap belgeselin de temelini oluşturdu.
 
Yönetmenliğini Ahmet Üstündağ’ın yaptığı belgesel hem çekimleriyle hem de konusuyla pekçok ilke imza attı. 26 bölümden oluşan belgeselde gurbetçilerin hayatlarının hemen hemen her yönüne ışık tutuldu. Diyanet TV yapımı belgeselin çekimleri hem İsveç’te Hem de Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde yapıldı. 300 kişiyle konuşuldu, bini aşkın fotoğraf karesiyle gelecek nesiller için önemli bir arşiv oluşturuldu.
Çekimlerin son ayağı ise Diyanet İşleri Başkanlığında gerçekleştirildi.
 
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, belgeselin hem Türkiye, hem de TRT Diyanet için taşıdığı öneme vurgu yaptı. Özafşar, “Belgeselde Anadolu insanının karakterinin tüm yönleriyle yansıtılmaya çalışıldı. Dini hayat özellikle mescitlerin, camilerin inşası konusu, eğitim konusu bütün bunların hepsi kapsamlı bir şekilde ele alındı.” diye konuştu. 
 
Stockholm Treni 2 Mayıs Cumartesi günü saat 23.00’de TRT Diyanet ekranlarında izleyicisiyle buluşacak. 

Editör: İsveç Gündemi