Panele, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çetinkaya, Prof. Dr. Serdar Altınok, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Serkan Yorgancılar, eski İsveç İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Pektaş, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Didem Orhan katıldı. 

Panelin açılış konuşmasını yapan  Avrupalı Kululular Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanı Bünyamin Erdal, 5 yıl önce kurulan vakfın, çok yönlü çalışmaları olduğunu söyledi. Erdal, vakfın, Kulu Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile birlikte koordineli çalışmalar gerçekleştirdiğini örnekleri ile açıkladı.

Stockholm'de hafta sonu ''Anadili kursları''

Kasım ayında, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı(YTB) ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile İsveç'in Başkenti Stockholm'de ''Haftasonu Okullar Projesi'' kapsamında ''Anadil'' kursu başlatıldığının altını çizen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çetinkaya, ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın açmış olduğu bu proje ile birlikte, İsveç'te yaşayan Türk vatandaşlarına artık birşey yapabilir miyiz noktasında ön ayak oldu'' dedi. Avrupalı Kululular Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden   organize ettiği projenin önemine değinen Çetinkaya, '' Burada ki 9-10 ve 12 yaşındaki çocuklarımızın anadilde yetkinlik kazanmaları,
 gençlerimizin kültürel ve entelektüel gelişmelerine katkı sağlanması, gençlerimizin Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi ve tarihi kültürel zenginliklerimizin tanıtılması amacı ile bu projeyi kasım ayından itibaren ortaya koyduk'' ifadelerini kullandı.

İsveç alfabesinin kökleri Türk alfabesine dayanıyor iddiası

İsveç alfabesinin köklerinin Türk alfabesine dayandığını kaydeden Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi , Prof. Dr. Serdar Altınok,''İsveç'in alfabesinin runik alfabesi üzerine yazılıdır. A'ların üzerinde nokta işareti var. E'nin üzerinde nokra olursa başka türlü okunuyor. Bu runik alfabesinin aslının Türk alfabesi olduğunu biliyormuy dunuz? Kuzey Avrupa'da yaşayan halkların kullandığı alfabe Türk alfabesidir. Bütün yazıtlarda alfabetik kazılarda, yapılan incelemelerin tamamında bunun böyle olduğu ispat edilmiştir.''dedi.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman güzel, Türklerin tarih boyunca İslamiyete yaptıkları hizmetleri anlatırken Peygamber efendimizin Türkler hakkında söylediği bazı hadislerden örnekler verdi.

Eski İsveç İşçi Türk İşçi Federasyonları Başkanı Yaşar Pektaş ise, İsveç'teki Türk çocuklarının anadil eğitimi ile ilgili sorunlarını ve çözümlerini anlattı.

Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Didem Orhan, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Serkan Yorgancılar, anadilin önemi ve gurbetçilerin eğitimi üzerine bire konuşma yaptı.

Editör: İsveç Gündemi