AFP’nin haberine göre, yetkililer, geçen haftalarda Finlandiya’ya giriş yapan sığınmacılara ait iltica başvurularındaki iptal taleplerinde artış gördüklerini belirtti.

Ajansın muhabirlerinden birine konuşan sığınmacılardan, 22 yaşındaki Muhammed şu ifadeleri kullandı: “Tüm dünyaya Finlandiya’dan nefret ettiğimizi söyleyebilirsiniz. Çok soğuk, eksi 10 derece. Çay yok, restoran yok, bar yok… Sokaklarda insan görmek mümkün değil.”

‘İsveç, Finlandiya’dan daha iyi’

Sınırdaki Tornio’dan başkent Helsinki’ye kadar 750 kilometrelik yol katettiğini ifade eden Muhammed, şimdi tekrar İsveç’e dönmenin hesaplarını yapıyor.

İsveç’in de en az Finlandiya kadar soğuk olduğunu söyleyen Iraklı sığınmacılar, orada en azından daha fazla mülteci ve mülteci örgütü bulunduğuna işaret ederek, dönüş için otobüs garlarında yatıp kalkıyor. Asylum seekers rest in a refugee center in Lahti

Sığınmacılara ırkçı saldırı

Finlandiya’ya karşı olumsuz görüşlerini bildiren Iraklılardan bazıları, Helsinki’ye gelmeye çalışan otobüsler dolusu sığınmacının yolda önünü kesen ırkçı bir gruptan da bahsetti. ABD’deki ırkçı örgüt Ku Klux Klan’a benzer kıyafetlerle otobüslerin önünü kesen yüzlerce Finli, Helsinki’ye ulaşmaya çalışan Iraklıların yeniden İsveç’e geçmesine neden olmuş.

Her gün yaklaşık 500 sığınmacının giriş yaptığı Finlandiya’ya, yıl sonuna kadar 30 bin kişinin gelmesi bekleniyordu.

 
Editör: İsveç Gündemi