Medborgareplatsen Meydanı'nda toplanan 15 bine yakın eylemci, mülteci kamplarındaki insanlık dışı uygulamaları ve bazı Avrupa devletlerinin sığınmacılara yönelik politikasını eleştirdi.  



Eyleme İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke, çok sayıda siyasetçi, bilim adamı, sanatçı, insan hakları savunucuları, sivil toplum örgütü temsilcileri katılırken, İsveç'te yaşayan Türk vatandaşları da destek verdi. Gösteride üzerinde, "Aylan'lar ölmesin" "mültecileri sınırdışı etmeyin", "mülteciler hoşgeldiniz", "mültecilere insan olarak bakın" "Avrupa'ya geçişi engellemeyin" ve "Aylan seni unutmayacağız" yazılı pankartlar açıldı.


Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İsveç Başbakanı Stefan Löfven, böyle insancıl bir eylemi tertiplediği için Yeşiller Partisi Gençlik Kolu Eş Başkanı Semanur Taşkın ve arkadaşlarına teşekkür etti. Löfven, "Geçen hafta 3 yaşındaki Aylan'ın sahile vurmuş cesedi hepimizi derinden sarstı. Aylan'a yas tuttuğumuz gibi diğer terör ve çatışmalardan hayatını kaybeden çocuklar için de yas tutuyoruz" dedi. Löfven, Avrupa'nın ortasına mültecileri engellemek için duvarlar örmeyi bırakıp, tüm Avrupa'yı sorumluluk almaya davet ettiğini dile getirdi.


Yeşiller Partisi Gençlik Kolu Eşbaşkanı Semanur Taşkın ise son günlerde Avrupa kapılarında geri döndürülmeye çalışan mültecilerin sesi olamaya çalıştıklarını ve bundan sonra da onların sesini duyurmak için ellerinden gelenleri yapacaklarını söyledi. Dünyada 60 milyon mülteci ve bunun da 30 milyonunun çocuk olduğuna dikkat çeken Taşkın, "Biz gençlerin çığlıkları umarım Avrupalı liderler tarafından da duyulur ve mültecilere karşı gerekli yardımları yaparlar" dedi.



Daha sonra sahneden mültecilere sms yoluyla yardım yapılması çağrısında bulunan Taşkın, eyleme katılan 15 bin kişinin aynı anda sms'le 50 kron yardım göndermesini sağladı. Taşkın'ın isteğine İsveç Başbakanı  Stefan Löfven'de uydu.
Orhan Karan/Atila Altuntaş


Editör: İsveç Gündemi