AB Parlamentosu'ndaki Avrupa yanlısı ve merkezci siyasi grup Renew Europe'a göre, varılan anlaşma, 2016'dan beri beklemede olan kilit göç ve iltica mevzuatındaki uzun blokajı çözüyor.

Parlamento ve Konsey, mülteciler için yüksek ortak kabul standartları sağlamayı amaçlayan Kabul Koşulları Direktifi üzerinde anlaşmaya vardı. Ayrıca, iki organ, uluslararası korumaya giden yolları hem güvenli hem de yasal yolları hedefleyen Yeniden Yerleşim Çerçeve Tüzüğü konusunda bir anlaşmaya vardı.

Renew Europe, yukarıda belirtilenlere ek olarak Konsey'in Yeterlilik Yönetmeliğini de onayladığını ortaya koydu. Aynı şekilde, bu yönetmeliğin AB'de sığınma hakkı kazananlara ilişkin ortak tanımlar sunduğu da açıklandı.

Renew Europe ayrıca, nihai anlaşmaların Parlamento ve Konsey arasında üzerinde anlaşmaya varılan Ortak Yol Haritasının bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Renew Europe'a göre, AB Parlamentosu raportörü Sophie in 't Veld liderliğindeki Kabul Koşulları Direktifi'nin revizyonu, konu kabul koşulları olduğunda Üye Devletlerin daha fazla tutarlılığa sahip olmasını garanti ediyor.

Ayrıca direktifin sağlık, gıda, istihdam ve barınma hizmetlerine erişim standartlarını da içerdiği vurgulanmıştır. Ayrıca, kayıtlı sığınma başvurusunda bulunanlara eğitim ve öğretim yoluyla katılma fırsatları verilmesini sağlar. Çocukların hakları da güçlendirildi.

Anlaşmalar hakkında yorum yapan raportör Veld, bunun büyük bir mesele olduğunu söyledi ve aynı zamanda AB iltica politikası için yapı taşlarının önemini vurguladı.

"Ortak bir iltica ve göç politikasının olmaması, Avrupa Birliği'nin ve özellikle Avrupa Konseyi'nin yıllardır büyük bir başarısızlığı olmuştur. Bugün, gerçek bir AB iltica politikası için önemli yapı taşları üzerinde anlaştık. Üye devletler, sığınmacıların kabulü konusunda bireysel olarak mücadele ediyor, ancak birlik olursak, bu görevi düzenli ve onurlu bir şekilde üstlenebiliriz" dedi.

Renew Europe, Birlik Yeniden Yerleşim Anlaşması Çerçevesi ile ilgili olarak, bunun kurulmasının, üçüncü ülkelerden yerinden edilen mültecilerin AB'ye kabulünün mevcut planlar yerine istikrarlı çerçevelere dayalı olacağı anlamına geldiğini belirtti.

Bu özel çerçeve hakkında yorum yapan LIBE Üyesi ve Renew Europe'un Yeniden Yerleşim Çerçeve Yönetmeliği müzakerecisi Irak asıllı İsveç vatandaşı Abir Al-Sahlani, yeni mevzuatla yetkililerin en savunmasız kişileri birliğe yeniden yerleştirebileceklerini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi