BAKAN Tüfenkci, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla yurt dışındaki Türk vatandaşlarının seyahatlerini ve konaklamalarını kolaylaştırmak, Türkiye’de güzel vakit geçirmelerini sağlamak için kesintisiz hizmet verdiklerini söyledi. Yaz sezonunun başlamasıyla Türkiye’ye girişlerde yoğunluk yaşandığına dikkati çeken Tüfenkci, “Her yıl olduğu gibi gurbetçi vatandaşlarımızın sınır kapılarında beklemeden güvenli şekilde yurda girişlerini sağlamak için gerekli tedbirleri aldık” dedi.
GELMEDEN ÖNCE İŞLEMLERİNİ YAPABİLİRSİNİZ


Özellikle izincilerin Türkiye’ye gelişinin yoğun olduğu dönemler gümrük idarelerinde detaylı kişi ve taşıt bilgilerinin girilmesi nedeniyle yığılmalar yaşandığını anımsatan Tüfenkci, bu sıkıntıyı önlemek için Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilen Kişisel Kullanıma Mahsus Taşıtlar İçin Ön Beyan Uygulaması Projesi’ni bir yıl önce uygulamaya koyduklarını söyledi. Tüfenkci, uygulamayla yabancı plakalı araçlarıyla Türkiye’ye girecek vatandaşların gümrük kayıt işlemlerini çok daha kolay yapabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, ‘Taşıt Ön Beyan Uygulaması’yla araç sahibi ve bilgilerini sisteme kaydederek, gümrük kapılarına gelmeden işlemlerini hızlı yapabilecek. Bu durumda gümrük memuru sadece bilgilerin doğruluğu kontrol edecek. Uygulamaya, Bakanlığın internet sayfasında yer alan ‘e-işlemler’ menüsünden ulaşılabilecek. Kaydı yapılan bilgiler sistemde en fazla 15 gün kalacak. Bu nedenle, vatandaşlarımızın izne gitmeden 15 gün önce ön beyanda bulunması gerekiyor.”

GİRİŞ-ÇIKIŞ SÜRELERİNE DİKKAT EDİN

Yurt dışında yerleşik vatandaşların, adlarına kayıtlı yabancı plakalı aracı geçici olarak Türkiye’ye getirebildiğini belirten Tüfenkci, “Bunun için olağan durumda yurt dışında ikamet etmek ve Türkiye’ye giriş tarihinden önceki 1 yılda en az 185 gün fiilen yurt dışında bulunmak gerekiyor. Yola çıkmadan önce www.turkiye.gov.tr adresinden veya pasaportta kayıtlı giriş-çıkış bilgilerinden süre hesabının yapılması gümrük kapılarında yaşanacak mağduriyetleri engelleyecektir” dedi.
Tüfenkci, geçici ithalat rejimi kapsamında taşıt getiren kişilerin taşıtsız yurt dışına çıkmaları durumunda, aracın gümrük gözetimine bırakılması ya da başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin taahhütnamenin gümrük idaresine verilmesi gerektiğini bildirdi. Bu kapsamda, yakın zamanda yeni bir uygulama başlatılacağına dikkati çeken Tüfenkci, söz konusu şartlar sağlanmadığında pasaport işlemlerinin tamamlanamayacağını söyledi.

YOLCULARIN BERABERİNDE GETİRECEKLERİ EŞYALAR

Ülkeye giriş yapacak vatandaşlara yola çıkmadan konsolosluklar ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sitesine bakmaları, özellikle yolcu beraberinde getirilebilecek eşyalarla ilgili açıklamaları dikkatle okumaları tavsiyesinde bulunan Tüfenkci, şunları kaydetti:

“Yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilecek eşyaya vergi muafiyeti tanıyoruz. Vergiden muaf olarak her yolcu için sınırlı miktarda getirilebilecek belirli eşyalar var. Örneğin bir cep telefonu, bir dizüstü bilgisayar, 1 kilogram çay gibi birçok eşyanın yolcu beraberinde getirilmesi mümkün. Sigara, alkol, kozmetik ürünler, gıda ürünleri gibi tüketim maddeleri sadece yolcu beraberinde getirilebilirken, giyim ve mutfak eşyası, elektronik veya dijital eşya grubu posta yoluyla da serbest dolaşıma sokulabilir.”
Editör: İsveç Gündemi