Edinilen bilgilere göre, bu tür yorumlar Cuma günü Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere tarafından yapıldı.

Başbakan, Reuters tarafından bildirildiği üzere, Ukrayna'dan gelenlerin bu tahminlerin en yükseğine yaklaşması durumunda, ülkenin mültecileri spor sahalarında, depolarda ve hatta çadırlarda barındırmak zorunda kalacağını söyledi.

Stoere, "Bu en olası sonuç değil, ancak planlarımız olmalı ve hazırlıklı olmalıyız çünkü bu gerçekleşebilir" dedi.

Birleşmiş Milletler tarafından sağlanan son verilere göre, son üç hafta içinde yaklaşık 3,2 milyon kişi Ukrayna'dan kaçarak başta Polonya olmak üzere Ukrayna'nın komşu ülkelerine yöneldi.

Ülke hükümetine göre, Ukrayna'dan yaklaşık 2.000 mülteci Perşembe günü Norveç'e ulaşırken, aynı zamanda Ukrayna'ya yakında 2.500'ü Moldova'ya ulaşan ve 550'si tıbbi bakıma muhtaç olmak üzere 5.250 kişi daha alacağını vurguladı.

Norveç hükümeti geçtiğimiz günlerde Ukrayna'dan gelen mültecilere yardım etmek için Avrupa Komisyonu'nun tavsiyesi üzerine geçici koruma mekanizmasını uygulamaya başlayacağını duyurdu.

Yönerge, mültecilerin belirli bir ülkede en az bir yıl kalmalarına ve eğitimin yanı sıra işgücü piyasasına erişimlerine de yardımcı oluyor.

"Bu program öncelikle savaş patlak verene kadar Ukrayna'da ikamet eden Ukrayna vatandaşlarını kapsıyor. Norveç hükümeti tarafından yayınlanan bildiride , başvuru sahiplerinin öncelikle Ukrayna pasaportu veya kimlik kartı ibraz ederek kimliklerini ve uyruklarını kanıtlamaları gerekiyor" denildi.

Ayrıca Norveç'teki bir yetkili de Doğu Avrupa ülkelerindeki durum nedeniyle banka hesaplarına erişemeyen Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya'dan gelen öğrencilere akademik kariyerlerine devam etmelerine yardımcı olmak amacıyla burs vereceklerini duyurdu.

Norveç Başbakanı ayrıca güvenlik ve savunma için toplam 3,5 milyar Norveç kronu (398 milyon $) harcamayı planladığını duyurdu.

İstatistik Norveç tarafından sağlanan rakamlara göre, Ukrayna'daki savaş diğerlerinin yanı sıra Norveç ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Ajans bu bağlamda, "Ukrayna'daki savaş, Avrupa'daki ticaret ortaklarımız için büyüme görünümünü önemli ölçüde frenliyor ve bu da Norveç ekonomisi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip" dedi .

SSB'ye göre, Norveç merkez bankası faiz oranlarını bu yıl dört kez ve gelecek yıl bir kez artıracak ve 2023'ün sonuna kadar yüzde 1,75'e ulaşacak.

Editör: İsveç Gündemi