Adalet ve Acil Durum Hazırlık Bakanlığı, konuyla ilgili istişare için halihazırda bir teklif sunmuştur.

Norveç'teki mahkemeler, cezai suçlardan dolayı cezalandırılan mültecilerin sınır dışı edilme koşullarıyla ilgili birçok davayı ele aldığı için böyle bir teklifin sunulduğu ortaya çıktığı belirtildi.

Mahkemeler, cezai suçlardan dolayı cezalandırılan mültecilerin sınır dışı edilme koşullarıyla ilgili birçok davaya baktı. Konu aynı zamanda UNE'nin büyük komitesi ve Sivil Ombudsman tarafından da ele alınmıştır ifadelerine yer verilen açıklamada: Bakanlık, "Bugünkü düzenlemeler, geri dönüşün güvenli olup olmadığının belirlenmesi için koşulların ne olduğu konusunda belirsizlik yarattı" denildi.

Bununla birlikte, teklifin bir yabancıyı geri göndermenin güvenli olup olmadığını belirleyen koşullar konusunda belirsizlik yarattığına dikkat çekildi. Ayrıca Bakanlık, koruma ihtiyacına ilişkin bir değerlendirmenin yeterli olup olmadığının veya yabancının mülteci statüsü kazandıktan sonra güvenlik durumunda önemli değişiklikler olup olmadığının hala belirsiz olduğunu açıklıyor.

Yine de, yukarıda belirtilen iki durum göz önüne alındığında, birini sınır dışı etme kararı nadiren değişir.

Norveç'e koruma sağlanan ancak daha sonra yetişkin olarak ciddi suçlar işleyen refakatsiz küçükler sınıfına giren yabancılar için durum aynı değildir. Yetkili makamlar bu gibi durumlarda yukarıda belirtilen durumları dikkate alabilirler denildi.

Gurbetçi Türk,  kahraman ilan edildi Gurbetçi Türk, kahraman ilan edildi

Bakanlık, teklifin onaylanıp kabul edilmesi halinde, iki yıldan fazla hapis cezası gerektiren ciddi suçlar işleyen mültecilerin sınır dışı edilmesinde genel bir sığınma değerlendirmesinin yeterli olacağını açıklıyor.

Teklif şimdi halkın katılımı için gönderilecek ve 28 Kasım 2022'ye kadar süresi var. Böyle bir teklif yürürlüğe girerse, korumaya ihtiyacı olanlar ciddi suçlar işlemiş olsalar bile Norveç'te kalmaya devam edebilecekler.

Danimarka'nın da bu konuda çok ciddi bir çalışması bulunuyor. Danimarka Göç ve Uyum Bakanlığı, koşulsuz hapis cezasına çarptırılan yabancıların sınır dışı edilmesi için kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü ve bu çalışmanın hükümete sunulduğunu açıklamıştı.

Ayrıca, Danimarka'da beş yıldan az süredir yasal olarak ikamet eden yabancıların, hapis cezasının şartlı olması durumunda sınır dışı edilmeleri de sunulan teklifin arasında yer alıyor.

Editör: İsveç Gündemi