Edinilen bilgilere göre, aynı bakanlık tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre bu sayı, bir yıl önce 2021'de Norveç'e yerleşen mülteci sayısından yedi kat daha fazla.

Çalışma ve Sosyal Bakanı Marte Mjøs Persen, verileri yorumlayarak, Norveç'in daha önce hiç bu kadar çok mülteciyi yerleştirmediğine dikkat çekti ve belediyeleri bu insanlara başlarını sokacak bir çatı sağlamak için çalıştıkları için övdü.

Bakan: Oslo ve Bergen gibi en fazla nüfusa sahip büyük belediyeler olmak üzere, aynı zamanda Utsira, Fedje ve Nore ve Uvdal gibi nüfusa oranla en fazla yerleşim birimine sahip olan küçük belediyelerinde gösterdikleri çaba ve başarı önemli ifadeleri kullanarak, bu oldukça etkili yorumunda bulundu.

Bu yıl yerleşen mülteci sayısı, geçen yıl yerleşen mülteci sayısının yedi katı iken, bu sayının son beş yılda ülkeye gelen mülteci sayısı kadar olduğunu da sözlerine ekledi.

Veriler, ilçe belediyelerinin 30'unda tüm nüfusun yüzde ikisinden fazlasının mülteci olduğunu gösterirken, daha büyük belediyelerde bu oranın nüfusun yüzde 0,3'ü civarında olduğunu gösteriyor.

Bakan: "Yerleşme isteği muazzamdı. Birçok belediye birkaç yıldır mültecileri kabul etmedi, ancak yine de birçoğunu yerleştirmeyi başardı ve entegrasyon çalışmalarına başladı" dedi.

Norveç'teki belediyelerin 2023'te yaklaşık 35.000 mülteciyi yerleştirmesi gerektiği de ortaya çıktı.

Diğer İskandinav ülkeleri gibi Norveç de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana çok sayıda Ukraynalı mülteciyi ağırladı. Norveç makamları, bu mülteciler için Norveç'te yaşamı kolaylaştırmak amacıyla, onların Ukrayna ehliyetlerini bile tanıdı.

Geçen hafta, Norveç'teki Ukraynalı mültecilerin sürücü ehliyetlerinin tanınma süresinin on iki aydan üç yıla uzatıldığı bildirilmişti; bu, Ukraynalı mültecilerin Norveç'te sahip oldukları toplu koruma süresinin tamamı anlamına geliyor.

Ulaştırma Bakanlığı, kamyon ehliyetine sahip kişilerin Norveç toplumu için bir kaynak olarak görülmesi gerektiğini ileri sürerek, Ukraynalı mültecilerin sadece binek otomobiller için olanların değil, her türlü ehliyetinin tanınmasını bile teklif etti.

Editör: İsveç Gündemi