Hollandalı Avrupa Parlamentosu Üyesi Kati Piri (PvdA) ile Belçikalı Üye Kathleen Van Brempt (Sp.a), Türkiye’ye araçlarıyla tatile giden vatandaşların özellikle Bulgaristan’da yaşadıkları sorunlar hakkında Genel Kurul’a soru önergesi sundu. Piri ve Van Brempt, “Tatile giden Hollandalı ve Belçikalı Türklerin özellikle Bulgaristan’da yaşadıkları sıkıntılar hakkında gelen şikâyetleri göz ardı etmemek lazım. Bu yıl çok sayıda Avrupa’dan Türk’ün araçları ile Türkiye’ye tatile gittiği malum. Özellikle Bulgaristan sınır kapısında uzun süre bekleme ve bu ülkede yaşadıkları mağduriyet sıkça dile getirildi. Avrupalı Türklerden rüşvet istendiği gibi hakaret ve rencide edici tutumda bulunan Bulgar polislerinin tutumu hiç hoş değil” ifadesini kullandı.
VATANDAŞA VİNYET KAZIĞI

Milletvekilleri, “Avrupalı Türklerin, Bulgaristan sınır kapısında rüşvet vermeye zorlandığı, görevliler ile tartıştığı ve saatlerce gümrük kapısında bekletildiği şikâyetleri elimize ulaştı. Rüşvet vermeyenlerin arabayı boşaltmaları istenmekte. Bulgaristan sınır kapısında uzun yıllardır Avrupalı Türklerin şikâyetleri var. Sorunlar hiç de azalmadığı gibi her yıl tekrarı yaşanmakta. Bulgar polisinin dediğini yapmayanlara ve itiraz edenlere para cezası kesiliyor. Aynı zamanda dezenfekte parası alınıyor. Bu dezenfekte parası zorunlu. Bir de sağlık açışından söylenerek dezenfekte parası talep edilmesine ne söylenmeli? Sadece sorunlar bununla bitmiyor, vinyet parası da ayrı bir problem teşkil ediyor. Sınır kapısında vinyet kabinelerinin kapalı olması nedeniyle Avrupalı Türkler başka yerlerde daha pahalıya vinyet satın alıyor” dediler.


 
BİR DE BAŞKAN OLACAKLAR

Silahla korkutma ve tehdit vakalarının da yaşandığını kaydeden ikili, “1 Ocak 2018’de Bulgaristan, AB dönem başkanlığını devralacak. Görevi almadan önce Avrupalı Türklerin yaşadıkları sıkıntılara ve sorunlara bir göz atmalarını ve çözüm bulmalarını talep ediyoruz” ifadesini kullandı. Kati Piri’ye söz konusu problemleri aktaran isimlerden biri de Hollanda’da ikamet eden Tekin Ateş. Türk vatandaşı Ateş, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Bulgaristan’da çeşitli sıkıntılar ile karşı karşıya kaldık. Adeta hayvan muamelesi görmekteyiz. Yıllardır Bulgaristan’da ve Avrupa’da insan haklarına hiç riayet yok. Bulgaristan sınır kapısında görevli bir polis ile tartışmamız oldu” şeklinde konuştu.

SİLAH GÖSTERİP TEHDİT EDİYORLAR

Sorun çıkaran Bulgar polisiyle olan münakaşasını anlatan Tekin Ateş, “Ben, ‘AB sayesinde milyarlarca Euro yardım aldınız. AB ile yapılan anlaşma nedeniyle herhangi bir AB ülkesine elinizi kolunuzu sallayarak ziyaret ediyorsunuz. Avrupalı Türklere yönelik bu sert ve insanlık tutumunuz da neyin nesi?’ dedim. Bulgar polisi bunun üzerine eline silahını götürerek, ‘Çok konuşma, tepemi artırma’ şeklinde tehdit etti. ‘Burada kanunları belirleyin biziz. Bizler cebimizi girecek olan paraya bakmaktayız. İşinizi gelmiyorsa buradan geçmeyin, defolun gidin’ diye hakaretlerde bulundu. Bu hakaretlere çok sayıda Avrupalı Türk maruz kaldı” bilgisini verdi.

Halil Uygun BRÜKSEL/ROTTERDAM
Editör: İsveç Gündemi