İsveç Göç Ajansı'nın sunduğu yeni tahmin raporunda, korona salgını güçlü etkisini gösteriyor. Normalde Mayıs ayından önceki tahminlerde sığınmacı sayısı bu yıl için 10 bin ile 17 bin arasında olması beklenirken, yeni tahmin raporunda 8 bin düşüş olması bekleniyor.

İsveç Göç İdaresi Genel Müdürü Mikael Ribbenvik, "Tarihsel olarak düşük bir sayıdır. En son bu rakamlara benzer rakamları 1999 yılında görmüştük" ifadeleri kullandı.

Sığınmacı akışının düşmesinin arkasında koronavirüs nedeniyle seyahat kısıtlamaları ve enfeksiyon kontrol önlemleri olduğunu belirtti. 

"Pandemi ile bağlantılı keskin bir düşüş gördük" diyen Ribbenvik, "Mart ayından bu yana haftada ortalama 180 sığınma başvurumuz var" dedi.

Yapılan başvurulardan sadece yüzde 12'sinin salgının ilk aylarında yurt dışarıdan yapıldığını, geri kalan oranın ise İsveç içindeki kişilerden oluştuğu belirtildi. 

Şimdi durumun değiştiği ve böylece sığınma başvuru sayılarında yarı yarıya bir düşüş görülüyor dendi.

İşgücü göçü ve diğer ülkelerden gelen öğrenciler de azalacaktır. İsveç Göç Ajansı, 39 bin kişinin bu yıl çalışma izni başvurusu yapmasını bekliyor.

Editör: İsveç Gündemi