Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Johansson'un, ''Eğer Macaristan Dublin anlaşmasına uyup ilk olarak kaydını Macaristan'da yapan sığınmacıları geri almazsa İsveç mahkemeye gidecek.'' şeklindeki ifadelerine cevap verdi.
Sığınmacıların, Avrupa Birliği (AB) topraklarına ilk olarak Macaristan'dan girmesinin mümkün olmadığını belirten Szijjarto, ''İsveçli Bakan öncelikle şuna cevap vermeli: Ortadoğulu yasa dışı sığınmacılar AB topraklarına ilk olarak nasıl olur da Yunanistan'ı es geçerek Macaristan'da girebilir? Bazıları yasa dışı sığınmacıları çağırdı, diğerleri kuralları uygulamıyor, bunun yükünü Macaristan mı çekmeli?'' dedi.

Macaristan'da hafta sonu düzenlenen sığınmacı referandumunda halkın sığınmacılara hayır dediğini hatırlatan Szijjarto, ''Bu soruya 3.3 milyon Macar pazar günü 'hayır' dedi. Morgan Johansson'un fikirleri önemli ama 3.3 milyon Macar'ın görüşü bizim için çok daha önemli.'' şeklinde konuştu.

AB kotaları çerçevesinde payına düşen bin 294 sığınmacıyı kabul etmek istemeyen Macaristan'da 2 Ekim'de düzenlenen referandum, katılım yüzde 50'nin altında kalınca geçersiz sayılmıştı.
Editör: İsveç Gündemi