Sırbistan sınırından Macaristan’a girmek isteyen sığınmacılara polis müdahale etmiş, olaylar sırasında çok sayıda sığınmacı gözaltına alınırken, onlarca kişi de yaralanmıştı. Uluslararası Af Örgütü, polis müdahalesi sırasında yedi çocuğun yaralandığını, bir çocuğun ise kör olduğunu açıkladı. Açıklamada ayrıca, dördü çocuk en az dokuz kişinin de ailelerinden ayırıldığı belirtildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de Macar makamlarına savaş ve zulümden kaçan insanların engelsiz geçişini sağlama çağrısında bulundu.

Guterres'in yazılı açıklamasında "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aralarında çocuklu ailelerin de bulunduğu, zaten birçok acı çekmiş mültecilerin AB'ye girişini engellemek için basınçlı su ve gözyaşartıcı gaz kullanılması karşısında şoke olmuş ve üzülmüştür" denildi.

MACARİSTAN BU KEZ DE HIRVATİSTAN SINIRINA DUVAR ÖRÜYOR

Sputniknews'in haberine göer Macaristan Başbakanı Orban, Sırbistan ve Romanya sınırından sonra Hırvatistan sınırına da tel örgü çekileceğini, konu ile ilgili İçişleri Bakanı ile konuştuğunu ve planların hazırlandığını ifade etti. Orban, sığınmacılarla mücadele konusunda gerçek gücü tel örgüden değil, ağırlaştırılan yasalardan aldıklarını belirtti.

Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da salı günü yaptığı açıklamada, Romanya sınırının tel örgü ile kapatılmasına karar verildiğini duyurmuştu.

24 SAATTE 5 BİNDEN FAZLA SIĞINMACI HIRVATİSTAN’A ULAŞTI

 Bu arada, Budapeşte yönetiminin Sırbistan sınırını kapatarak buradaki güvenlik önlemlerini arttırmasının ardından Hırvatistan'a yönelen sığınmacılar, Sırbistan-Hırvatistan sınırına gelmeye devam ediyor. Otobüslerle, sınıra yakın Şid şehrine gelen binlerce kişi, gece boyunca mısır tarlalarında ve toprak yollarda yürüyerek Hırvatistan'a girdi.

Hırvatistan sınırını geçtikten sonra polis gözetiminde Tovarnik kasabasındaki tren istasyonun gelen sığınmacılar, burada kendileri başkent Zagreb'e götürecek treni beklemeye başladı.

Vukovarsko-Srijemske Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Domagoy Cigumoviç, yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde 5 binden fazla sığınmacının Hırvatistan'a girdiğini açıkladı. Yaklaşık bin 300 sığınmacının tren ve otobüslerle başkent Zagreb yakınlarındaki Yejevo sığınmacı merkezine götürüldüğünü aktaran Cigumoviç, diğer sığınmacıların Tovarnik'teki tren istasyonunda beklemeye devam ettiğini kaydetti.

VİYANA- BUDAPEŞTE TREN SEFERLERİ YENİDEN BAŞLIYOR

 Avusturya ise, sığınmacı akını nedeniyle askıya alınan Viyana-Budapeşte tren seferlerini yarın yeniden başlatma kararı aldı. Avusturya Devlet Demir Yolları açıklamasına göre, Avusturya-Macaristan tren seferleri 18 Eylül'de yeniden yapılacak.

Macaristan'dan gelen sığınmacı sayısının artması üzerine, 10 Eylül'de Viyana-Budapeşte tren seferlerini askıya alınmıştı.
Editör: İsveç Gündemi