Yeni kurallar, iş sözleşmesi, geçerli pasaport ve yeterli görülen gelir belgesi gibi yerine getirilmesi gereken belirli kriterleri içeriyor.

  • İsveç Göçmen Bürosu'na göre, çalışma izni alabilmek için başvuru sahibi aşağıdakilere sahip olmalıdır:
  • İşveren ve çalışan tarafından imzalanan iş sözleşmesinin İngilizce veya İsveççe'ye tercüme edilmesi ve orijinal belgenin bir kopyasının da eklenmesi gerekmektedir.
  • Geçerli bir pasaport
  • İsveç toplu sözleşmesine uygun istihdam
  • İsveç yasalarına, mesleğe veya sektöre uygun maaş
  • Başvuranın geçimini sağlamasına olanak tanıyan, vergiler öncesi en az 1.300 € veya 13.000 SEK gelir gerekiyor.
  • İşverenden sağlık, hayat, istihdam ve emeklilik sigortası

Ancak bazı meslekler için farklı kurallar bulunuyor. Sanatçı, au pair (çocuk bakıcılığı), meyve toplayıcı, mevsimlik çalışma, araştırmacı, sporcu veya antrenör, uluslararası değişim yoluyla stajyerlik veya yüksek öğrenim ve gönüllü olarak bağları olan meslekler için, başvuru sahibinin bir AB Mavi Kartı başvurusunda bulunması veya bir ICT izni gerekiyor.

Bölgeye bağlı olarak, başvuru sahibinden gençler için geçici çalışma vizesi gibi özel izin türleri alması istenebilir. Bazı sektörlerdeki işverenler, temizlik, otel ve restoranlar, inşaat, ticaret, tarım ve ormancılık, otomobil tamiri, servis, personel ve kişisel yardım gibi daha katı gereksinimlere tabidir.

Ajans'ın bilgilendirmesinde: "Çalışma izni alabilmek için tek iş için çalışma izni şartlarını yerine getirmelisiniz. Gereksinimler aynı anda iki veya daha fazla işe sahip olarak yerine getirilemez. İster İsveç'te ister yurt dışında çalışıyor olun, ister İsveç'te bir şirkete personel sağlayan bir iş bulma kurumunda çalışıyor olun, ister bir kuruluş içinde transfer edilmiş olun, İsveç'te çalışmak için bir çalışma iznine ihtiyacınız var" diye açıklıyor.

Ayrıca, üç aydan kısa süreli istihdam için, birçok ülke vatandaşlarının hem çalışma izni hem de vize vermeleri gerekmektedir.

Bu ülkeler Afganistan, Cezayir, Angola, Bahreyn, Bangladeş, Belize, Benin, Butan, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamboçya, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komorlar, Fiji, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine- Bissau, Guyana, Fiji, Haiti, Endonezya, İran, Irak, Fildişi Sahili, Jamaika, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kuzey Kore, Kosova, Kuveyt, Kırgızistan, Laos, diğerleri arasında.

İsveç Göçmen Bürosu tarafından yayınlanan aylık bir rapora göre, verilen oturma izinlerinin çoğunluğu çalışma içindi ve toplam yeni kriterlerin başlamasından bu yana 4 bin 474 ile verilen tüm izinlerin yüzde 33,9'unu temsil ediyor.

Editör: İsveç Gündemi