Ygeman, geçen yıl İsveç'e gelen 163 bin sığınmacıdan 80 binini sınır dışı etmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.Avrupa'daki sığınmacı krizini AA muhabirine değerlendiren Ygeman, ''Sığınmacı krizinde kabul etmeliyiz ki, sınıfta kaldık, başarısız olduk'' ifadesini kullandı.

İsveçli Bakan, "Sığınmacı krizinde bizle birlikte tüm Avrupa başarısız oldu. Ortak bir çözüm bulamadı. Avrupa'ya gelen sığınmacıların paylaşımında nüfusumuza göre insan almamıza rağmen, diğer ülkeler bizi yalnız bıraktı, paylaşım noktasında üzerilerine düşenleri yapmadı. Milyonlarca insanın sığındığı Türkiye ve Lübnan bu işi başardı. Bu noktada, sığınmacı krizini ancak Türkiye'nin çözebileceği ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

- ''Türkiye'ye verilen sözler tutulmalı''

Brüksel'de 29 Kasım'da düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi'nde, sığınmacı krizinin aşılması için ortak eylem planı üzerinde anlaşmaya varıldığını hatırlatan Ygeman, ''Türkiye'ye ekonomik olarak verilen sözlerin tutulması lazım. Yapılan anlaşma ortada. Kimsenin anlaşmanın dışına çıkma lüksü yok. Bu işi ancak Türkiye'ye vereceğimiz samimi destekle çözeriz'' dedi.-


''Sığınma başvurusu kabul edilmeyenler ortadan kayboluyor''

Geçen sene İsveç'e iltica başvurusunda bulunan 163 bin kişiden 80 binini sınır dışı etmeyi düşündüklerini söyleyen Ygeman, "Afganistan, Irak ve Somali'den ülkemize sığınanları sınır dışı etmeyi düşünüyoruz. Zira, bu ülkeler nispeten Suriye'ye göre daha güvenli'' dedi.Sığınma talebi kabul edilmeyenleri ülkelerine göndermekte büyük zorluk çektiklerini aktaran Ygeman, geçen yıl 3 bin kişiyi sınır dışı ettiklerini kaydetti. Ygeman, "Bu 3 bin kişinin büyük çoğunluğu ülkelerine gitmeden ortadan kayboldu. Şimdi 80 bin gibi büyük bir rakam var karşımızda. Bunları ülkelerine geri göndermede başarılı olacak mıyız? Bu konuda bütün kurumlar üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmeli" ifadesini kullandı.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi