İsveç'te Ipsos kamuoyu araştırma şirketinin internet sayfasından yayınladığı son anket, İsveçlilerin yüzde 44'ünün ülkeye daha fazla mülteci alınmasına olumlu baktığını ortaya çıkardı.

Yoğun olarak İsveç'te de gündem oluşturan sığınmacılar konusu üzerine geçen hafta bin 500 kişi üzerinde anket yapan Ipsos araştırma şirketinin verilerine göre, şubat ayında "Ülkemize daha fazla mülteci alalım" diyenlerin oranı yüzde 26 iken, bu oran son 7 ayda yüzde 18 artarak, yüzde 44'e yükseldi.


Mültecilerin İsveç'e gelmeden kendi ülkelerinde yardım edilmesini isteyenlerin oranı yüzde 20 olarak açıklanırken, mültecilere kapıların kapanmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 30 oldu. Ankete katılanların yüzde 6 ise bir görüş bildirmedi.


Araştırma da, 7 ay içinde İsveçlilerin yüzde 18'nin mülteciler lehine fikir değiştirmesini son günlerde Akdeniz üzerinde yaşanan trajedilerin basın yayın organlarına yansıması olarak gösterildi.


İsveç'te pek çok uzman, sığınmacılar konusunda Avrupa değerlerinin Akdeniz'deki trajedi üzerinden önemli bir sınav verdiğini düşünüyor.

Editör: İsveç Gündemi