Yapılan çalışmalar kapsamında kalıcı oturum alabilmek için önümüzdeki süreçlerde İsveççe, konuşma, yazma ve anlama koşulları geleceği söylendi.

Partilerin Göç Kometesindeki temsilcileri bugün üçüncü toplantılarını yapıyor. Amaç İsveç'in gelecekteki göç politikası hakkında geniş bir anlaşmaya varmak. 15 yıllık göç politikaları kapsamında ele alnınan çalışmaların Ağustos'ta tamamlanması bekleniyor.

Komite sekreteryası bugünkü toplantıdan önce, politikacıların pozisyon alması için çeşitli önerilerde bulundu.

Birincisi, sığınmacıların korunmaya ihtiyaç duyduğu düşünüldüğünde, geçici olmayan oturma izinlerinin kalıcı değil temel kural olması gerektiğidir.

Şu anda masada olan öneriye göre, mülteci gerekçesiyle görülen bir kişiye üç yıla kadar geçici izin verilmelidir. Daha sonra yeni bir izin verildiyse, zaman içinde de sınırlandırılması gerekir.

Alternatif koruma ihtiyaçları için geçici oturma izinleri de önerilmiştir. Ancak, sekretaryadan gelen teklifin kaç yol olduğundan söz edilmiyor.

2021'de sona eren geçici katı iltica yasası, geçici oturma izinlerinin asıl kural olduğu anlamına gelir. Ancak asıl yasa değiştirilmedikçe, İsveç 2021'de daimi ikamet iznine (PUT) geri dönecektir.


PUT (Permanent uppehållstillstånd) Gereksinimleri

PUT artık doğrudan verilmezse, PUT'yi almak için hangi şartların yerine getirilmesi gerektiği sorusu ortaya çıkmaktadır.

Komite sekreterliğine göre, "Örneğin, kalıcı ikamet izni verileceklere dil şartlarının ve kendi kendine yeterlilik şartlarının getirilmesi, İsveç göç mevzuatında yeni bir şey olmakla birlikte, ilk kararda daimi ikamet izni artık ana kural olmadığında, bunu yapma olasılığı var" dedi.

Ayrıca, Norveç ve Danimarka'da, dil becerileri, toplum bilgisi ve kendi kendine yeterlilik gereksinimleri gibi şartların belirlendiğinden bahsediliyor.

Almanya'da sosyal yönelimde genellikle 600 dil dersi ve 100 ders içeren zorunlu bir entegrasyon kursu vardır.

Ayrıca, Hollanda'da kalıcı oturma izni almak isteyenler, Hollanda'nın sosyal yaşamına aktif olarak katılmayı ve belirli normlara saygı göstermeyi taahhüt eden bir bildiri imzalamalıdır.

Engel yok

İsveç'te, hükümet vatandaşlık elde etmek için dil gereksinimleri konusunda bir çalışma yaptı. Bununla birlikte, Göçmen Komitesi'nin temeli bunun Komitenin vatandaşlıktan önceki adım olduğu için PUT alma şartlarına karar vermesini engellemediğini belirtmektedir.

Göç Komitesi'nin dosyası ayrıca, "diğer koruma ihtiyaçları" koruma alanının yalnızca bir çevre felaketiyle yerinden edilmiş kişiler için geçerli olmasını önermektedir.

Ayrıca, insani nedenlerden ve özellikle ağırlaştırıcı koşullardan korunma ve bu temelde koruma sağlayanlara, iki yıl daha yenilenme olasılığı olan iki yıl için oturma izni verilmesini önermektedir.

Ek olarak, dosya geçici Yasada arz gerekliliğinin korunmasını önerir. Bu, İsveç'teki kişinin sadece kendisini değil, İsveç'e gelmek isteyen akrabalarını da destekleyebilmesi gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, İsveç'teki kişi çocuk ise ya da bir aile göçü başvurusu İsveç'teki kişiye oturma izni verildikten sonra üç ay içinde yapıldığında, fayda şartı uygulanmaz.

Oturum İptali

Göç Komitesi'nin Kasım ayındaki son toplantısında, taraflar bir dizi başka özel teklif sundu. Bugünkü toplantıya dayanarak, sekreterya politikacıların bazılarını uzaklaştırmasını istiyor. Örneğin, sığınmacılar ve oturma izni verilenler İsveç refahına hak kazanmalıdır.

Moderates'in göç için bir hacim hedefi önerisi, dosyadaki mevzuat için uygun görülmemektedir.

Daha fazla sınır dışı edilme kararı almak için verilen önerilerin de yakalanması zor olarak kabul edilir ve belgeler, olası bir yolun bu konu için özel bir soruşturma atamak olduğunu belirtir.

Editör: İsveç Gündemi