İsveç'in Ilımlı (Moderaterna) partisi ile iktidar partisi Sosyal Demokratlar arasındaki işbirliği bozuldu.

Göç politikası sözücüsü, Maria Halmer Stenergard (M), Sosyal Demokratların Yeşiller partisini dinlemeyi seçtiğini söyledi.

Ancak, buna karşın Başbakan Stefan Löfven, yasal düzenlemeye karşı çıkan Ilımlılar'dı dedi.

İsveç'in gelecekteki göç politikasına ilişkin sürmekte olan müzakereler, parlamento partileri arasında geniş bir siyasi anlaşlamanın yolunu açacaktı, ancak bunun yerine anlaşmazlıklara yol açtı.

Bugün, göçme karşıtı politikalarıyla bilinen İsveç Demokratlar partisi lideri Jimmie Åkesson görüşmelerden ayrıldıklarını ve kendi öneleriyle ilerleyeceklerini açıkladı.

Kısa bir süre sonra, ılımlılar ile Sosyal Demokratlar arasındaki müzakerelerin karaya oturduğu mesajı geldi.

"Yeşil fili dinlemeyi seçti"

"Sosyal Demokratlar odadaki yeşil fili dinlemeyi seçtiler" diyen hükümet ortağı Çevre Partisi'ne atıfta bulunan Ilımlı partisi göç politikası sözcüsü Maria Malmer Stenergard sözlerine şöyle devam ediyor:

- Son zamanlarda bir anlaşmaya varmak için çok çalıştık, ancak sonunda gerçekçi bir politikaya üretmeye ve uzlaşı noktasından uzak olduğumuz açıkça anlaşıldı. Sosyal Demokratların kendi politikalarını destekleyemedikleri, bunun yerine Çevre Partisi'nin hükümette gücünü koruduğu anlaşılmıştır şeklinde ifadeler kullandı.

Maria Malmer Stenergard, tarafların anlaşamamasının iki ana nedeni var: genel ve aile göçünü azaltmak.

"Orada mevcut seviyeleri korumak istediler, ki bu tamamen imkansız" dedi.

Göç Komitesi Sekreterliğinin 23 Temmuz'a kadar Komite'ye taraflar için bir teklif sunmasına izin verildi.

Löfven: Sorumluluk almaya hazır

Başbakan Stefan Löfven de müzakerelerden pişmanlık duyuyor.

"Biz Sosyal Demokratlar bunu başarmak için sorumluluk almaya ve uzlaşmaya hazırız. Liberaller ve Merkez Partisi de müzakerelere yapıcı katkıda bulunmuş, sorumluluk almış ve çözüm bulmaya çalışmışlardır", dedi.

Löfven'e göre, Moderatlar (Ilımlı parti) uzlaşmak istemedi:

Löfven, "Ilımlılar sürekli olarak başka sorular yöneltti, daha fazla koşul belirledi ve tartışılan zor konulardan taviz vermek istemediler," diyerek, uzun vadeli sürdürülebilir bir göç politikası için müzakerelerin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

KD: Sosyal Demokratlar fantezilerde yaşıyor

"Bunun gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz. İlgilenen taraflarla görüşmelere devam etmek istiyoruz."

Hristiyan Demokratlar parti başkanı Ebba Busch, Sosyal Demokratların mevcut uzlaşmayı reddettiğine ve göç politikasını çözmeye hazır olmadığına inanıyor.

"Büyük bir uzlaşma isteği olduğuna inanıyorum, ancak gelecekte İsveç göç politikası sosyal demokratik fantezilere dayanamaz" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi