Son bir yıldır siyasi partiler arasında bir türlü mütabakatın sağlanmadığı göç yasasını, hükümet ortaklarıyla birlikte aldığı kararla benimsediği şekilde göç politikasını istediği noktaya getirdi.

İsveç'in göçmen karşıtı partisi SD, başta olmak üzere, bazı partilerin İsveç'e göçün zorlaştırılması ile ilgili talepleri karşılık bulmadı.

Ilımlılar (Moderaterna) partisinin içinde yer aldığı göçmenlere yönelik yasal düzenleme de hükümetin elini zorlaştırmaya çalışırken, iktidar ortağı olan partilerden de bu konuda zaman zaman çözümsüzlüğe yönelik adımlar atıldı. Ancak buna rağmen Sosyal Demokratlar'ın duruşu ve gerekli yeterliliği elde etmek için yaptığı görüşmeler sonucunda arzu ettiği sonucu elde etti.

Sosyal Demokratların göçmenlere yönelik politikalarını oy kaygısı ile gerçekten uzak ele aldığı eleştirisini yönelten muhalifler, İsveç'in göç konusunda zorlaştırıcı kuralların getirilmesini talep ediyordu.

Hükümetin çoğunluğu elde etmesiyle birlikte, aldığı karardan sonra muhalefet tarfından sert tepki geldi.

Bugün konuya dair bir makale kaleme alan ve neden yeni bir göçmenlik yasasına ihtiyaç olduğunu kendi perspektifinden ele alan Ilımlar partisi grup başkanı Tobias Billström ve parti Göç Politikası Sözcüsü Maria Halmer Stenergard, İsveç'in bir yıllık çalışması alınan gelinen noktayla çöp oldu ifadeleri kullandı.

Sosyal Demokratların göç konusunda İsveç'in çıkarlarını gözetmediği suçlaması yapan politikacılar, entegrasyonla ilgili büyük bir kriz olduğunu ve göç ile ilgili İsveç'in mevcut yasasının yetersiz olduğunu savunmayı sürdürdü.

Son on yılda İsveç'in 1,3 milyon yabancıya oturum verdiğini dile getiren siyasetçiler, İsveç dışında doğan nüfusun bugün İsveç nüfusunun artık yüzde 20'sini oluşturduğunu ve bunun İsveç'in geleceği açısından sorun yaratacağına inandıklarını belirtti.

Her yıl İsveç'te doğan yabancıların sayısı artıyor ama bu grubun işsizliği azalmıyor. 1990 - 2016 döneminde gelenlerin yarısı kendi ekonomisini kazanmakta yetersiz kalıyor. Göçün çok yüksek seviyelerde olmaya devam etmesi başarı şansını da azaltıyor yorumunda bulunuldu.

Yabancı doğumlu insanların sosyo-ekonomik alanlarda dışlanmalarına izin vermek insancıl bir göç politikası değildir diyen muhalefet, göçmen nüfusun artması, faydalara bağımlılık ve mutsuzlukla birlikte toplumda dışlama meydana getirdiğini ve farklı bir psikoloji yarattığını ileri sürdü.

Şiddet ve suç oranının artışında da bu tür sebeplerin olduğuna dikkat çekilirken, devam eden yüksek göçle birlikte, birçok yabancı doğumlu vatandaşın, gerçek anlamda entegrasyon şansı olmadan adeta kırmızı-yeşil ışık arasında sıkışıp kalmaya ve dışlanmaya devam edecekler şeklinde sert eleştiri getirildi.

Göçmenlik yasası ile ilgili düzenlemede gelinen noktaya tepki veren muhalefet, gelinen noktada hükümetin standart altı direktiflerinde istediği şeyi elde ettiği eleştirisi getirerek: İsveç halkının taleplerini yerine getirmediler ve Sosyal Demokratların seçimden önce vaat ettiği gibi: Daha düşük profilde uzun vadeli sürdürülebilir olmayan bir göç politikası olmaktan öte değil denildi.

İsveç, günümüzün entegrasyon kapasitesini hesaba katan, tarihsel olarak sıkı bir göç politikası üzerinde bir anlaşmaya varabilirdi. Ancak karar anında Sosyal Demokratlar iktidarı ve Yeşiller Partisi, küçük çıkarları, İsveç'in göçü azaltma ihtiyacından daha öne koydu. Bu yönde bir seçim yaptılar ifadeleri kullandı.

İsveç halkının talepleri yerine Sosyal Demokratlar, sığınmacı göçünün bugünün seviyelerinde kalması ve gelecekte göç dalgasına razı olduğu anlamına gelen önerileri destekliyor. Bu durumdan memnunlarsa, Stefan Löfven neden Ocak ayı gibi yakın bir zamanda göçün azaltılması gerektiğini söyledi?

Son aşamalarda, komitenin bir yıl boyunca üzerinde çalıştığı bölümün tamamı silindi diyen Tobias Billström ve Maria Halmer Stenergard, tamamen göç karşıtı olmadıklarını, ancak bilinçli ve ülke durumunun kaldırabileceği düzgün bir göç politikasına ihtiyaç olduğunu savunarak, hükümeti eleştirdi.

İsveç'in son on yılda 1 milyon 300 bin kişiye oturum vererek, ülkeye kabul ettiği insanların entegrasyonunda yeterli destek sağlamadığı için bugün birçok sorun yaşanmaktadır yorumunda bulunuldu.

İsveç'te düzensiz göçün durdurulması için gereken herşeyi yapacaklarını savunan Ilımlılar (Moderaterna) çarpık ve düzensiz bir göç politikasının ne göçmenlere, ne de ülkeye fayda sağlamadığını savundu.

Editör: İsveç Gündemi