İsveç'te hükümete sunulan bir rapor, daimi ikamet izni almak isteyen yabancıların, dil sınavlarını geçmelerini ve İsveç toplumunun nasıl işlediğine dair bilgi sahibi olduklarını teyit etmelerini öngörüyor.

Yargıtay Meclis Üyesi Fredrik Fries'in Pazartesi günü sunulan raporuna göre, daimi ikamet talep eden 18 yaş ve üstü yabancılar için uygulanacak bu sınavların 2027'de uygulamaya girmesi gerekiyor.

İsveç Göç İşleri Bakanı Maria Malmer Stenergard İsveç Televizyonu'na (SVT) yaptığı açıklamada, "Bu ülkede yaşayacak ve çalışacak birinin İsveç dili hakkında bilgi sahibi olması ve İsveç toplumunun temel koşullarına aşina olması kesinlikle çok önemlidir. Kişi, hangi yükümlülüklere ve aynı zamanda hangi haklara sahip olduğunu anlamalıdır" dedi.

Stenergard, "Amaç, entegrasyonu ve bireyin topluma aktif olarak katılma fırsatlarını artırdığı kapsayıcı bir toplumu teşvik etmektir" diye ekledi.

Bununla birlikte, SVT'nin bildirdiğine göre, kotalar kapsamında kabul edilen mülteciler ile zihinsel ve bedensel engelli bireyler sınavlardan muaf tutulacak. Sınava girip başarısız olan kişiler ise tekrar deneme hakkına sahip olacak.

Yargıtay Meclis Üyesi Fredrik Fries, "İsveç, böyle bir zorunluluğu olmayan birkaç ülkeden biri ve buradaki düşünce, İsveç mevzuatının diğer ülkelerinkine yaklaşması gerektiği" dedi.

İsveç Göçmen Dairesi'ne göre, 2022'de başka ülke vatandaşı olan 6.990 kişiye kalıcı oturma izni verildi.

Gurbetçi Türk,  kahraman ilan edildi Gurbetçi Türk, kahraman ilan edildi

Editör: İsveç Gündemi