İsveç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ylva Johansson, sığınmacıların İsveç'e zenginlik kattığını ve sığınmacı krizini fırsata dönüştüreceklerini söyledi. 
Johansson AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsveç'e gelen sığınmacıların iş gücünün ülkede eksikliği hissedilen uzman eleman açığı için de çözüm olabileceğini kaydederek, hükümetin önceliğinin sığınmacı olarak İsveç'e gelen insanları iş piyasasına kazandırmak olduğunu ifade etti.

Sığınmacı krizini fırsata dönüştürmek istediklerini belirten Johansson, "Önceki hükümet, gelen sığınmacıların eğitimine bakmaksızın hepsini aynı kategoride değerlendiriyordu. Biz bunu değiştiriyoruz. Mühendislik, sağlık ve eğitim alanında nitelikli olan sığınmacıları bu alanlarda çalıştırılması için hızlı bir eğitimden geçireceğiz ve diploma denkliği için kolaylık sağlayacağız" dedi.

İsveç'e gelen sığınmacıların büyük çoğunluğunun genç olmasının, ülkenin yaşlanan nüfusuna da çare olacağını söyleyen Johansson, "Bu insanlar ülkelerini daha iyi bir yerde yaşamak için terk etmedi. Savaş ve cehennemden kaçarak hayatlarını kurtarmak için mecburen vatanlarını terk etti. Bizim de bu insanlara gerekli misafirperverliği göstermemiz lazım" diye konuştu. 

İsveç'in 2020'ye kadar Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında işsisizlik oranı en düşük ülke olacağını dile getiren Johansson, İsveç'te özellikle göçmen kadınların iş hayatında çok başarılı olduklarını ve göçmen gençler arasında da işsizliğin düştüğünü gözlemlediklerini ifade etti. 

Göçmenler Ofisi'nin verilerine göre bu sene ülkeye 160 bin sığınmacının geldiği, yıl sonuna kadar bu rakamın 170 bine ulaşacağı belirtildi.

Orhan Karan /Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi