İsveç Göçmen Bürosu, sınır polisi Almanya ve Polonya'dan gelen feribotları kontrol ederken aynı zamanda geçici konaklama sağlamayı planlıyor.

İsveç Göç Kurulu'nun bölüm müdürü Robin Travis, olası göç dalgası halinde daha fazla insanı almayı mümkün kılacak türden mekanizmaları başlatmaya hazırlanıyoruz dedi.

Birkaç haftadır İsveç Göçmen Bürosu, Rus saldırısı durumunda Ukrayna'dan İsveç'e  kaç mültecinin gelebileceğini tahmin etmeye çalışıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ile ilgili olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaya başlaması üzerine yetkililer hazır olduklarını belirtti.

İsveç Göçmenlik Bürosu şimdi, tüm otoriteden becerilerin toplandığı ve Ukrayna'dan olası bir mülteci dalgası için planların yapıldığı özel bir etkinlik başlattı.

İsveç Göçmen Bürosu'nun bölüm yöneticisi Robin Travis, analitik kapasitemizle, gelecek insanların ne kadar olabileceğini, nereye gideceklerini ve buraya gelmelerinin düşünülüp düşünülemeyeceğini yanı sıra eğer gelme durumu olursa nasıl olacağını kavramaya çalışıyoruz yorumu yaptı.

Hazırlıklar başladı

Durumu değerlendirmenin hala çok zor olduğunu, politikacılardan, yetkililerden ve medyadan sorular geldiğinde bir rakam veya tahmin belirlemenin mümkün olmadığı belirtildi. 

Robin Travis, her halükarda kısa vadede önemli bir etki belirtisi görmüyoruz yorumu yaptı.

Aynı zamanda İsveç Göçmen Dairesi de büyük bir harekete hazırlanmak için çalışmalara başladı. 

"Savaşın gidişatına bağlı olarak insanlar kaçmaya çalışacak. Başlangıçta yakın olan Polonya ve Romanya gibi ülkelere ulaşmaya çalışacaklar" değerlendirmesi yapan Robin Travis, bir diğer seçenek bu ülkeler daha fazla mülteciyi kabul edemezse İsveç'in daha ilginç hale gelebileceğine inanıyoruz dedi.

Olası göç alımı için durum kontrolü yapılıyor

İsveç Göçmen Bürosu'nda operasyon direktörü olarak görev yapan Magnus Önnestig, Skåne'deki limanlara olası göç gelişi için çalışmak üzere gitmeye hazır personel bulunmasını sağlarken, erişimleri olan geçici konaklama yerlerini gözden geçirdiğini söyledi.

"Yeterli konaklama ve kayıt kapasitemiz olup olmadığına bakıyoruz. Buraya gelenleri kayıt ettirmemiz çok önemli. Yaptığımız üçüncü şey, duruma ilişkin ortak bir tabloya sahip olmak için sınır polisi, belediyeler vb. gibi diğer birçok aktörle işbirliği yapmak" dedi.

Edinilen bilgiye göre, sınır polisi her şeyden önce Polonya feribotlarının baskın kaçış yolu olması beklenen limanlarda devriyeler kurdu.

Aynı zamanda, sınır polisi tarafından "erken uyarı" olarak tanımlanan şeyi gerçekleştirmek için İsveç makamları ve Frontex çerçevesi de dahil olmak üzere yurtdışındaki ortaklar arasında yoğun bir işbirliği sürüyor. İsveç Göç Dairesi de mülteci hareketlerini izlemek için Polonya'ya sınırlı sayıda personel gönderdi.

Robin Travis, insanların farklı sınırları geçmeye başlayıp başlamadığını fark edeceğiz dedi.

Cuma öğleden sonra İsveç Göçmen Dairesi genel müdürü Mikael Ribbenvik ve Göç Bakanı Anders Ygeman bir basın toplantısı düzenledi:

Anders Ygeman, "Sorumluluğumuzu alacağız, ancak diğer ülkelerin de aynısını yapmasını bekliyoruz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi