Edinilen bilgiye göre, bu tür değişiklikleri yapma kararı, ihtiyaç testine tabi göçmenlik konusundaki ek direktiflerin hükümet tarafından zaten kararlaştırıldığını söyleyen İsveç Çalışma Bakanlığı tarafından verildi.

"Hükümet, ihtiyaca göre test edilmiş işgücü göçüyle ilgili soruşturmaya ek yönergeler getirmeye karar verdi. Amaç, kısmen işçi göçü koşullarını sıkılaştırmak, kısmen de yüksek nitelikli işçi göçünü teşvik etmektir" denildi.

Bu, İsveç makamlarının, nitelikli işçilere öncelik vererek, ülkenin sahip olduğu ihtiyaçlara dayalı olarak işçi göçünü teşvik etmek istediği anlamına gelir.

Konuyla ilgili açıklama yapan İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, ülkenin nitelikli işçiler için kurallarını iyileştirmesi gerektiğini söyledi. Aynısı, İsveç'in işçi göçüyle bağlantılı suçlarla da mücadele etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

"İsveç, nitelikli ve yüksek nitelikli işgücü göçü için kuralları korumalı ve geliştirmelidir. Hem ciddi şirketler hem de çalışanlar için işçi göçüyle bağlantılı suç ve dolandırıcılıkla tam güçle mücadele edilmesi önemlidir" dedi.

İsveç hükümeti, Haziran 2022'de ihtiyaç testine tabi işçi göçüyle ilgili bir komite direktifi çıkarmaya karar verdi. Bu karara uygun olarak, ilgili makamların, diğer şeylerin yanı sıra, ihtiyaca dayalı işçi göçü için yeni ve etkili bir sistemin nasıl olabileceğini analiz etmesi gerekiyordu.

Ayrıca, yetkililerin yeni sistem tarafından kapsanması gereken yabancı işçi kategorileri ve getirilebilecek muafiyetler hakkında da bir analiz yapmaları istenmiştir.

Bununla birlikte, hükümet artık bazı kurallarını sıkılaştırmaya karar verdiğine göre, ilgili makamların artık bu tür analizler yapması gerekmiyor. Bunun yerine, işçi göçü koşullarını sıkılaştırmak için getirilebilecek önlemlere ilişkin önerilerde bulunmaları gerekmektedir.

Buna ek olarak, ilgili makamların artık yüksek nitelikli işçilerin İsveç'e işgücü göçünü teşvik edecek önlemler önermeleri de gerekmektedir.

Hükümetin bu tür değişiklikleri yapma kararı, ülkenin büyük bir beceri eksikliğiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen İsveç Çalışma Piyasası Bakanı Johan Pehrson tarafından desteklendi. Bakan Pehrson'a göre, İsveç'teki birçok şirketin yüksek vasıflı işçilere ihtiyacı var.

İsveç Demokratlarının göç politikası sözcüsü Ludvig Aspling de konu hakkında yorum yaptı. Aspling, bunun işgücü göçündeki en önemli değişikliklerden biri olduğunu söyledi ve aynı zamanda İsveç'in çok az eğitim gerektiren veya hiç eğitim gerektirmeyen mesleklerde düşük ücretle tamamlanmasına izin vermemesi gerektiğine dikkat çekti.

Editör: İsveç Gündemi