Hükümet, 2021 yılında İsveç'te 5.000 kişinin yeniden yerleşim adı verilen, yani genellikle kotalı mülteciler olarak adlandırılan kalıcı koruma altına alınmasına karar verdi. Ayrıca hükümet, İsveç Göçmen Bürosuna geçen yıl salgın nedeniyle İsveç'e seyahat edemeyen kota mültecileri için bir resepsiyon düzenlemek üzere özel bir ek görev verdi. Geçen yıl alınamayan mülteciler bu yıl alınacak.

2020 yılından bu yana toplamda, İsveç'te oturma izni verilmiş yaklaşık 1400 mülteci var. İsveç Göçmenlik Kurulu bölüm yöneticisi Oskar Ekblad, değerlendirmenin bununla başa çıkmaya hazır oldukları yönünde olduğunu söyledi.

Kota mültecilerinin artması, belediyelerin talimat sayısında, yani her bir belediyenin bir yıl boyunca alması gereken yeni gelenlerin (oturma izni olanların) sayısında herhangi bir değişiklik anlamına gelmeyecektir.

"Önceki hesaplamalar geçerli olacak. Aradaki fark, belediyelerin daha büyük oranda mülteci alabilecek olmasıdır, çünkü aynı zamanda daha az kişiyi sığınma kabul merkezinden yönlendireceğiz" diyen Oskar Ekblad, toplamda artık yeni talimat olmayacağını belirtti.

Bu yıl 6 Şubat'tan bu yana, İsveç'e seyahat eden kişilerin 48 saatten eski olmayan negatif bir covid testi sunabilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, kotalı mülteciler bu gereklilikten muaftır, ancak bulundukları yerden ayrılmadan önce kapsamlı bir sağlık muayenesinden geçmeleri gerekiyor.

"Bu araştırma aynı zamanda covid testi de içeriyor ve İsveç seyahatinin ertelenebileceğinin mümkün olduğunu gösteriyor" ifadeleri kullanan Oskar Ekblad, bu şekilde buraya gelen kota mültecilerinin sağlıklı olmasını garanti edebiliriz dedi.

Yolculuk sırasında birinin semptom göstermesi durumunda, yetkili makam bu kişilerle varışta İsveç Göçmenlik Kurulu'nun nasıl davranması gerektiğine dair rutinler geliştirilmiştir denildi.

Oskar Ekblad, transferlerin Halk Sağlığı Kurumu, ev sahibi belediyeler ve kota mültecilerinin taşınacağı bölgesel enfeksiyon kontrolü ile yakın bir diyalog içinde gerçekleştiğini söylüyor.

İlgili taraflarla diyaloğa dayalı genel değerlendirmenin, yeniden yerleşim çalışmalarının bugün gerçekleşen biçimde devam edebileceğini açıklıyor. İsveç Göçmen Bürosu'nun bu bahardaki ara sonrasında kota mültecilerinin transferleriyle ilgili çalışmalarını yeniden başlatmasıyla bağlantılı olarak, gelmeden önce herkes için açık bir bilgilendirme bölümü de eklenmiştir.

Oskar Ekblad, pandeminin İsveç'te nasıl ele alındığını ve herhangi bir enfeksiyona bulaşmamasının kişiye büyük bir sorumluluk olduğunu aktardı.

Bu yılki mülteci kotası şu şekilde dağıtılıyor:

İsveç'in kota mültecilerinin yeniden yerleştirilmesiyle ilgili çalışmaları, mülteci kuruluşu UNHCR ile işbirliği içinde gerçekleştiriliyor. İsveç'in kota yerlerinin nasıl dağıtılması gerektiğini öneren BMMYK'dir. Yeniden yerleşim çalışmalarının nasıl gittiği hakkında daha fazla bilgi Göç İdaresinin internet sitesinde mevcuttur.

Kotayla mülteci alınacak ülkeler ve sayılar:

Ürdün, Türkiye ve Lübnan (çoğunlukla Suriye vatandaşları): 2.600 kişi

Doğu Afrika ve Afrika Boynuzu (özellikle Güney Sudan, Somali, Kongo ve Eritre vatandaşları): 1.550 kişi

Kuzey Afrika / Orta Akdeniz rotası (özellikle Suriye vatandaşları ve Sudan, Güney Sudan ve Eritre'den gelenler): 1.700 kişi

Küresel olarak akut ve öncelikli sorunlar: 550 kişi

Editör: İsveç Gündemi