İsveç Göçmen Dairesi'ne göre, Temmuz ayında verilen oturma izinleri, 2022'nin ilk yedi ayında verilen toplam izin sayısını 99 bin 437'ye çıkardı.

Veriler, Temmuz ayındaki oturma izinlerinin çoğunun eğitim amaçlı verildiğini gösteriyor. Bu amaçla toplam 4 bin 115 kişiye ikamet izni verilmiştir.

En çok verilen ikinci izinler, Ukrayna vatandaşlarını da içeren Geçici Koruma Yönergesi kapsamındaki başvuru sahipleri de dahil olmak üzere sığınma başvurusunda bulunan kişiler içindi.

İzinlerin geri kalanına gelince, Göç İdaresi, izinlerin iş (1.811) ve aile birleşimi (1.457) için verildiğini açıkladı. Ayrıca, AB/EES'ten 431 kişi oturma izni aldı ve 42 kişiye de uygulama engelleri nedeniyle oturma izni verildi.

Genel verilere bakıldığında ise, sebebe bağlı olarak Haziran ayı sonuna kadar verilen ikamet izni sayıları şu şekildedir:

  • Aile birleşimi – 13.508
  • İş – 26.400
  • Sığınma, Geçici Koruma Direktifi kapsamındaki başvuru sahipleri dahil – 44.757
  • AB/EES - 4.468
  • Çalışmalar – 9.870
  • Yürütmenin önündeki engeller – 434

Kısa bir süre önce İsveç hükümeti, Haziran ayında uzatma başvurusunda bulunan çalışma izni sahipleri için yeni kurallar getirdi.

Yeni kurallar, iş sözleşmesinin ibraz edilmesi, geçerli bir pasaport ve yeterli gelir kanıtı dahil olmak üzere yerine getirilmesi gereken çeşitli kriterleri içeriyor.

İsveç Göçmen Dairesi, diğer ülke vatandaşlarının çalışma izni alabilmeleri için işveren tarafından imzalanmış ve İngilizce'ye de tercüme edilmiş bir iş sözleşmesine sahip olmaları gerektiğini açıkladı.

Ayrıca çalışma izni başvurusunda bulunan kişinin yukarıda sayılanların dışında sağlık, hayat, çalışma ve emeklilik sigortasına da sahip olması gerekir.

Bununla birlikte, çalışma izni için başvuran kişinin sahip olduğu mesleğe bağlı olduğundan, her başvuru sahibi için aynı kurallar geçerli değildir.

>> Daha önce paylaştığımız haberde, İsveç Devlet Kurumu İstatistik İsveç tarafından sağlanan veriler, Nisan ve Mayıs 2020'de göçmen sayısında bir düşüş kaydedildiğini gösteriyor.

COVID-19'un İsveç'te yarattığı etki nedeniyle böyle bir şeyin olduğu ortaya çıktı. İkincisi, 2020 ve 2021'de göçmenler arasında en yaygın doğum ülkesiydi.

İskandinav/AB ülkelerinde doğan ve 2021'de İsveç'e göç eden kişiler arasında en yaygın doğum yapılan ülke vatandaşları Almanya, Polonya, Finlandiya, Danimarka, Romanya ve Norveç olarak kayıtlara geçti.

Editör: İsveç Gündemi