2012 ve 2015 yılları arasında başvuru sayısı ortalama yıllık 160 bine ulaşarak İsveçe tarihinin en büyük sığınma başvurusu yapıldı.

Çoğunluğu Suriyeli'lerin oluşturduğu sığınma talepleriyle birlikte 2012 ila 2015 yılı arasında rekor sığınmacı alan İsveç, göçmen palitikalarıyla gündemde geniş yer aldı.

2016 yılı itibarıyla kademeli olarak büyük düşüş yaşanan sığınma başvuruları önceki yılların çok altına düştü.

2018 yılında 21 bin 502 sığınma başvurusu alan İsveç, bunların 12 bin 929 tanesi erkek, 8 bin 573 tanesi ise kadınlardan oluştu.

2020 yılı Ocak ayında yayınlanması beklenen 2019 yılı sığınmacı başvuruları ile ilgili ön görülen sayının daha da düşmüş olduğu bekleniyor.

Son yıllarda İsveçle ilgili iç savaş ve problem yaşanan ülkelerde İsveç'te para bol, dünyanın cenneti şeklindeki yanlış tanımalar üzerine birçok sığınmacının ilk olarak İsveç'i tercih etmesini sağlamıştı. Ancak gelip tercübe edinen bazı sığınmacıların durumun gerçekte hayalle aynı olmadığı gerçeğini dile getirmesiyle birlikte İsveç'e olan göç ilgisini de azalttı.

İsveç'te sığınma talebinde bulunan sığınmacıların genelde kendi ülkelerindeki iç karışıklık, işsizlik ve yaşam koşullarının zorluğu başta olmak üzere çeşitli nedenler bulunuyor.

Bilindiği üzere, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi yapan FETÖ terör örgütüne mensup elemanlarında önemli bir kısmı İsveç'e sığınmış ve bazılarıda İsveç'te oturma ve çalışma izni almıştı. 

2019 yılı tahminlerine göre İsveç'te yaklaşık 20 bin üzeri sığınmacı başvurusu yapıldığı belirtiliyor.

Editör: İsveç Gündemi