Kutup bölgesine yerleşen mülteciler hayatlarında ilk kez kar görüyor ve güneşin ortaya çıkmadığı günlerde namaz saatlerini nasıl saptayacaklarını keşfediyor. İsveç Riksgränsen’deki mültecilerin çoğu daha önce hiç kar görmemiş. Kayak merkezi, konukların hoşça zaman geçirmesi için kızaklar almış.

Riksgränsen, Kuzey Kutup Dairesi’nin 200 kilometre kuzeyinde, Norveç sınırına yakın küçük bir İsveç kayak merkezi. Merkez, kayak yapmaya yetecek kadar günışığının olduğu Şubat ortasında açılıyor.Gün boyunca güneş hiç doğmadığından, kayak merkezinde kalan Müslüman mülteciler güneşin konumuna göre belirlenen namaz saatleri için farklı bir yöntem bulmak zorunda kalmış.

Kayak merkezindeki 600 mültecinin 100 tanesi çocuk. Küçük bir oğlan, birkaç saatlik aydınlık sırasında karda oynuyor. Ocak ayında güneş ufuk çizgisinin üzerine çıkmıyor. Afgan asıllı Markzie Tavasoly (28) İngilizce öğreniyor.

Otelin gece kulübü küçük bir futbol sahasına dönüştürülmüş.

Riksgränsen’deki çocuklardan çoğu daha önce hiç karda oynamamış.

Mültecilerin çoğu Riksgränsen’den çok daha kalabalık nüfuslu bölgelerden gelmiş. Sessiz yalıtılmışlığın bazen zor olduğunu söylüyorlar. Her gün bir otobüs en yakındaki kasaba Kiruna’ya götürüyor onları. Kasaba kayak merkezinden 90 dakikalık mesafede.Peter Nilsson, Riksgränsen’de 2015 yazında çalışmaya başlamış. Şu andaki görevi kimlik kontrolü yapmak. Bu sayede herkesin kendi odasında kalması ve davetsiz misafirler olmaması garanti altına alınmış oluyor.

Riksgränsen’den 90 dakikalık mesafedeki Kiruna, kayak merkezine en yakın köy. Mültecileri biraz daha fazla aktivitenin olduğu köye götürmek için günlük otobüs servisleri var. Kiruna’da 20 bin kadar kişi yaşıyor.

İsveç hükümeti kışlık giysi satın almaları için mültecilere para veriyor ama bazı erkekler sigara almayı tercih ediyor.

Riksgränsen’de kayak turizmi dışındaki tek iş, yerli Sami halkının kontrolündeki rengeyiği çobanlığı



Dünyabülteni

Editör: İsveç Gündemi