Bu duruma yanıt olarak, Avrupa Üye Devletleri, mültecilere binlerce sığınma evi, açık iş yerleri açarak ve olağanüstü koşullarda eğitimlerine devam etmelerine yardımcı olarak desteklerini sundular. Bazı Avrupa üniversiteleri konsültasyonlar, boş kontenjanlar, ruh sağlığı yardımı konularında destek sunarken, geri kalanı öğrencileri kaydetme, öğrenim ücretlerini azaltma ve hatta bunları tamamen kaldırma sözü verdi.

AVRUPA ÜLKELERİ SEFERBER OLDU

İşte Ukraynalı öğrencilerin eğitimlerine devam etmesi için kapılarını açan ülkeler...

Almanya

Eğitim platformu Erudera.com tarafından sağlanan verilere göre, altı Alman üniversitesi gelen Ukraynalı öğrencilere bir şekilde yardımcı olmak için gönüllü oldu.

Münih Teknik Üniversitesi, gelen Ukrayna vatandaşları için mali destek, danışmanlık hizmetleri, çalışmalar ve kolay başvuru duyurdu.

Heidelberg'deki Ruprecht-Karls-Universität, yeni gelenlerin oturma izni almasına yardımcı olmak ve diğer idari prosedürleri kolaylaştırmak için mali yardım ve planlar sağladı.

Ayrıca, München'deki Ludwig-Maximilians-Universität, Ukraynalı öğrencilere danışmanlık hizmetleri sunarken aynı zamanda onlara tahsis edilmiş bir fon başlattı. Almanya'nın Dünya ve bilgisayar bilimleri alanında önde gelen üniversitelerinden biri olan Freie Universitaet, Ukrayna vatandaşlarını barındıracağını ve iş bulmalarına ve mali yardımda bulunmalarına yardımcı olacağını söyledi.

"Berlin-Ukrayna" yardım fonu aracılığıyla sağlanan mali destek dışında, Technische Universität Berlin (TU Berlin), Almanca kurslarına katılan Ukraynalı öğrencilerin ücretlerini geri ödemeyi teklif etti.

Berlin'deki Humboldt-Universität gibi diğer üniversiteler, Ukrayna'dan gelen öğrencilerin oraya katılmaları için burslar ve başka fırsatlar sundu.

Polonya

Ülke, savaşın başlamasından bu yana 1,5 milyondan fazla insan Polonya'ya ulaştığı için Ukraynalılar için ikinci bir ev haline geldi. Ukraynalı öğrenciler Polonya üniversitelerinde eğitimlerine devam edebilecekler, akademik öğretmenler ve profesörler ise Polonya'daki yükseköğretim kurumlarında istihdam edilebilecek.

Ayrıca, Lehçe dili hakkında yeterli bilgiye sahip kişiler, Lehçe bilmeyen öğrencilere destek olmak için öğretmen olarak çalışabilirler.

Polonya'daki üniversiteler Ukraynalı mültecilere farklı şekillerde yardım ediyor. Örneğin, Gdansk Tıp Üniversitesi, gelen Ukraynalı hamile kadınlara yardım etmek için "Ukrayna için Ebeler" adlı bir girişim başlattı.

Lodz Üniversitesi, Polonya'ya ulaşan öğrenci ailelerinin üyelerine üniversite yurtlarında konaklama imkanı sunarak Ukraynalı öğrencilerine yardımcı oluyor.

Varşova Üniversitesi öğrencileri, Ukrayna'ya göndermek için tıbbi malzeme ve ilaç topluyor. Polonya'da kalışlarına devam etmek isteyen öğrenciler ve doktora öğrencileri için ücretsiz adli yardım da sunuyorlar.

Fransa

Fransız hükümeti, Ukraynalı sanatçılara ve sanat profesyonellerine yardım etmek için 1 milyon Euro'luk bir destek fonu başlattı. Buna ek olarak, bakanlık, Ukraynalı öğrencilerin Fransa Kültür Bakanlığı'nın kolejlerine ve kuruluşlarına kaydolmaları için 300.000 € ek bir destek teklif etti.

Bakanlık, "Bakan, Ukraynalı sanatçıların Fransa'da yaratıcı çalışmalarına devam edebilmeleri için desteklenmesini istiyor. Bu ek destek, araştırma hibeleri ve sanatsal projeler için finansman ve aynı zamanda sergiler düzenlemek için olacak" dedi.

İtalya

İtalya'da yaşayan veya savaş alanından kaçan Ukraynalı öğrenci ve araştırmacıları desteklemek için 500.000 Euro'luk bir fon tahsis edildi. Hükümet ayrıca akademik kurumları Ukraynalı akademisyenler için hibe ve fırsatlar sunmaya çağırdı.

İsveç

Stockholm Üniversitesi Johanna Wiklund gibi İsveç üniversiteleri, SAR yerleşimlerini artırmak için gereken finansmanı tahsis etmeye çalışıyorlardı. Buna ek olarak, Stockholm Üniversitesi gibi birkaç üniversite, Ukraynalı araştırmacılara araştırma pozisyonları sunmaya başladı.

Karolinska Enstitüsü, savaş ve çatışma bölgesinden araştırmacıları ve öğrencileri ağırlamaya hazırlanıyor.

Danimarka

Güney Danimarka Üniversitesi (SDU) ve ülkedeki diğer yedi üniversite, Rus ve Beyaz Rusya kuruluşlarıyla işbirliğini askıya alarak Ukrayna halkına desteklerini gösterdi. Ülke, yardıma ek olarak, Ukraynalı öğrencilere ücretsiz eğitim vermeyi planlıyor, ancak bu henüz kararlaştırılmadı.

"Ukraynalı mültecilerin burada üniversiteye öğrenim ücreti ödemeden girmelerine izin vereceğimiz konusunda parlamentoda geniş bir siyasi anlayış var gibi görünüyor" açıklamasında bulunan Danimarka Üniversiteleri direktörü Jesper Langergaard, University World News'e verdiği demeçte, buna önümüzdeki günlerde karar verilecek dedi.

İrlanda

İrlanda'daki Eğitim Bakanlığı, Ukraynalı öğrenciler için dil kursları ve diğer yardımların yanı sıra düşük öğrenim ücretleri teklif ederken, Trinity College Dublin'deki bir grup öğrenci Ukraynalı öğrencilerle iletişime geçti ve NUI Galway için burs oluşturmaya çalıştığını söyledi. Ayrıca, Limerick Üniversitesi ekibi, Ukrayna'daki hastaneler için tıbbi malzeme ve temel malzemeleri toplamak için bir araya geldi.

İzlanda

İzlanda hükümeti, Rus işgalini şiddetle kınarken, dayanışmasını dile getirdi ve öğrenciler ve Ukrayna'dan gelen diğer mülteciler için barınma teklifinde bulundu.

"İzlanda'daki üniversiteler gelişmeleri yakından takip edecek ve ortaya çıktıkça yanıt verecek. İzlanda Rektörler Konferansı'nda, üniversiteler, çatışmadan kaçması ve İzlanda'ya sığınması gereken Ukraynalı öğrenci ve personeli barındırmak için seçenekleri araştırmak için İzlanda hükümetiyle birlikte çalışacak" dedi.

Finlandiya

İskandinav ülkesindeki üniversiteler, refahla ilgili konularda ve eğitimle ilgili zorluklarda destek sunmayı amaçlıyor. Helsinki Üniversitesi, lisans dışı çalışmaları tamamlamalarına yardımcı olmak amacıyla gelen öğrencilerin sağlık ve esenliği için destek sağlamıştır.

Öte yandan, Doğu Finlandiya Üniversitesi, 20 Ukraynalı öğrenciyi kabul ederken, yaşam ve seyahat masraflarını da karşılama sözü verdi.

Slovenya

Ljubljana Üniversitesi, Ukrayna'daki etkilenen öğrenciler için para toplayan Kalp Üniversitesi (Srčna UL) adlı bir insani yardım kampanyası yürütmeye başladı ve bu yardım, kira ve barınma masrafları, yiyecek, giyecek, eğitim materyalleri ve çalışmalar için bilgisayar ekipmanı sağlayarak tahsis edilebiliyor.

Romanya

Romen üniversiteleri, Ukraynalı öğrencilere, diploması olmayanlar için bile orada eğitimlerine devam etme şansı verdi. Diploma gibi akademik başarılarını kanıtlayamayanlar için yetkililer bir değerlendirme yapacak.

"Öğrenci veya doktora öğrencisi, daha önce Ukrayna'da devam ettiği yükseköğretim kurumu tarafından düzenlenen belgelerle tamamladığını kanıtlayamazsa, Romanya yükseköğretim kurumu kendi kriterlerine göre ve uluslararası iyi uygulamalara uygun olarak, öğrenmeyi değerlendirir. Romanya hükümeti tarafından onaylanmış bir emirde, sonuçlar, yetkinlikler ve beceriler ve devredilebilir eğitim kredilerinin tanınması ve verilmesine karar verir" denildi.

İsviçre

İsviçre'nin önde gelen yüksek öğretim kurumlarından biri olan École Polytechnique fédérale de Lausanne, mülteci öğrencilere manevi bakımın yanı sıra mali destek danışmanlık hizmetleri de sağlıyor.

Macaristan

Yaklaşık 140.000 Ukraynalı mülteciyi barındırmanın yanı sıra, Ukrayna'da savaş bitene kadar Budapeşte Semmelweis Üniversitesi'nde ücretsiz eğitim sundu. Ayrıca ülke, Ukrayna'dan gelen sağlık personeli için iş olanakları sağlıyor.

Hırvatistan

Ukraynalı öğrenciler, Zagreb Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde ücretsiz yemek, danışmanlık hizmeti ve hatta ücretsiz eğitim alabilirler. Ayrıca, burada klinik uygulama tamamlanabilir, akademik ve psikolojik danışmanlık Ukraynalı öğrencilerin hizmetinde olacaktır.

Çek Cumhuriyeti

Ukraynalı öğrencilerle dayanışma içinde, Güney Bohemya Üniversitesi, ihtiyacı olanlara olağanüstü ve sosyal burslar ve konaklama imkanları sundu.

Slovakya

Slovakya'nın Bratislava kentindeki Comenius Üniversitesi, gelen mülteciler için dil desteği, tıbbi bakım, hukuki yardım ve kan bağışına ek olarak yaklaşık 300 yatak temin etti. Ancak üniversitenin rektör yardımcısı, Ukraynalı öğrenciler arasında Slovakya'da kalmaya olan ilginin düşük olduğunu belirtti.

"Üniversitemizde çalışmalarını sürdürmek isteyen bazı öğrencilerden ve üniversitelerden bazı akademisyenlerden bazı münferit talepler aldık ve bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Üniversitenin rektör yardımcısı Radomír Masaryk, çoğu insan Ukrayna'da çalışmalarına devam etmek ve sadece buraya sığınmak için gelmek ister" dedi.

Gelen Uluslararası Öğrenci ve Yurtdışında Okuyan Ukrayna Vatandaşlarının Sayıları

Ülke, son on yılda kademeli bir uluslararası öğrenci artışı gördü ve 2019 yılına kadar bu sayı 80 bin 470'e ulaştı. Erudera.com'dan alınan verilere göre, Ukrayna'da akademik kariyerlerini sürdürmek için ana uyruklar 18.429 öğrenciyle Hintliler, onu 8.233 ile Fas ve 5.470 sayı ile Azerbaycan izliyor.

Öte yandan, UNESCO İstatistik Enstitüsü, Polonya'nın Ukraynalı öğrenciler için bir hedef ülke olduğunu ve bunların yaklaşık 26.938'inin orada üniversitelere kayıtlı olduğunu ortaya koydu. İkinci ülke, 21.609 Ukraynalı uluslararası öğrenci ile Rusya, geri kalan hedef ülkeler ise çoğunlukla AB'de; Almanya (6.313), Çekya (3.132) ve Slovakya (2.911).

Editör: İsveç Gündemi