Bayram ya da tatil dolayısıyla Türkiye’ye akın eden gurbetçiler, yaptıkları harcamalarla ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Son 5 yılda Türkiye’yi ziyaret eden 30 milyondan fazla gurbetçi yaklaşık 33,2 milyar dolar döviz bıraktı.


 
Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, yurt dışında 6 milyonu aşkın Türk vatandaşı yaşıyor. Yurt dışındaki Türklerin yaklaşık 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde, geri kalanı da Kuzey Amerika, Asya, Orta Doğu ve Avustralya’da bulunuyor. Gurbetçiler başta Kurban ve Ramazan Bayramı olmak üzere yılbaşı ve yaz tatillerinde Türkiye’nin yolunu tutuyor.

Verilere göre 2012’den bu yılın temmuz ayına kadar son 5,5 yılda Türkiye’yi 203 milyon 796 bin 229 kişi ziyaret etti. Bunun 30 milyon 471 binini ise Türkler oluşturdu. Türkiye, söz konusu dönemde 157 milyar 976 milyon dolarlık turizm geliri elde ederken bunun 33 milyar 159 milyon doları gurbetçiden geldi.

Gurbetçilerin ülkede kaldıkları ortalama gece sayısı ise 18,4 gün oldu. Yaptıkları kişi başı ortalama harcama tutar da 1.072 dolar civarında gerçekleşti.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, yurt dışında yaşayan vatandaşların, her yıl yaz döneminde Türkiye’yi ziyaret ettiğini, hem yakınlarını ziyaret etmek için Türkiye’ye geldiğini hem de tatillerini burada yaptığını söyledi.

Ayık, “Bu trend daha da arttı. Önceki yıllarda daha çok memleket ziyareti yapan gurbetçilerin son yıllarda tatil alışkanlıkları gelişti. Gurbetçiler eskiye oranla Türkiye’de daha fazla tatil yapıyor, tesislerde daha fazla kalıyor” diye konuştu.

Kendi tesislerinden örnek veren Ayık, gelecek döneme yönelik aldıkları otel rezervasyonlarından yüzde 10’unun yurt dışında yaşayan gurbetçilerden oluştuğunu bildirdi.

Gıdayla dönüyorlar

Gurbetçilerin yaşadıkları ülkelerde bulamayacakları yöresel tatları da yanında götürdüğünü belirten Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Onların ülkemize özgü ürünlere gösterdikleri ilgi, özellikle gıda perakendesindeki markalarımızın satışlarına olumlu yansıyor” dedi.

Bir başka örneğin taraftar mağazalarından verilebileceğini ifade eden Öncel, liglerin tatilde olmasına karşın temmuz ve ağustos aylarında gurbetçilerin ilgisi sebebiyle özellikle büyük kulüplerin ürünlerini satan mağazaların ciddi cirolara ulaştığını bildirdi.

Editör: İsveç Gündemi