Çaycuma ilçesine bağlı 650 kişinin yaşadığı Kışla köyüne kayıtlı 100 aile gurbette yaşıyor. Kışla köyü muhtarı Muhtar Rıfat Demirkesen, gurbetçilerin memleket özlemi ve köylülerin güvenliği nedeniyle muhtarlık bütçesinden kamera sistemi kurdurdu. Avrupa’nın ve Türkiye’nin dört bir yanında gurbette yaşayanlar, kameralara QR kodu ile erişerek memleket özlemini gidermeye başladı.
 

Köydeki kameraların dolandırıcılık, çevreye rahatsızlık verme gibi sorunlara karşı da bir önlem olduğunu belirten Rıfat Demirkesen, “Burada yaşlılarımız var, gençlerimiz gurbette. Onlara QR kodu vererek ailelerini, köyün güzelliklerini görsünler istedik. Avrupa’da köylümüz çok, köye hasretler. Türkiye’de özel sektörde çalışıp gelemeyenler de var. Köyü görmek istediklerini söylüyorlardı bana. Ben de bu atılımı yaptım. Şu an 32 gurbetçimizde QR kodu var. Köydeki her şeyimizi görüyorlar” ifadelerini kullandı.

Köylülerin dayanışma içinde olduğunu belirten Demirkesen, henüz 3 kameranın hazır olduğunu ancak ilerleyen süreçte kamera sayısının 11’e yükseleceğini belirterek, “Köy bu konuda çok duyarlı. Hastamız olduğunda bir paylaşım yapıyorum hemen parayı hazırlıyoruz. Para problemimiz olmuyor. Gurbetçilerimiz de daima destek oluyor. Kamera sistemini de bütün köylünün desteğiyle yaptık” diye konuştu.

“ORADAYMIŞIZ GİBİ HİSSEDİYORUZ”

Almanya’nın Gladbeck kentinde yaşayan Ufuk Öztürk (43) “Uzun zamandır görmediğimiz köyümüzün sokaklarını muhtarımız sayesinde görüyoruz. Duygulanmamak elde değil. Oradaymışız gibi hissediyoruz. Süper bir şey. Hemen hemen her gün bakmaya çalışıyorum” dedi.

Editör: İsveç Gündemi