36 yaşındaki Christalline, sınır dışı edildi ve süresiz olarak ailesinden uzak kalmaya zorlandı.

"İsveçli çocukların anneleriyle yaşama hakkını ellerinden alıyorlar" dedi.

Kardeşler Astor, 4 ve Elsa, yakında annelerinden süresiz olarak ayrılacak. Filipinler'den İsveç'e gelen Christalline Santos Larsson, son beş yıldır 33 yaşındaki İsveçli Joel Larsson ile evli olmasına rağmen, bu hafta sınır dışı edildi. İsveç Göçmen Bürosu, çocukları İsveç'te oturma iznine başvuracak ve bir karar verene kadar yanlarında olacak kadar küçük olarak değerlendirmedi. Bir yıldır devam eden süreç ailenin parçalanması yönünde bir kararla tepkileri çekti.

36 yaşındaki anne, "İsveçli çocukların anneleriyle yaşama hakkını ellerinden alıyorlar ve bu benim için düşünülemez" dedi.

İsveç Göç Kurulu tarafından alınan ve itiraza rağmen mahkeme tarafından sınır dışı kararı verilmesi nedeniyle: "Kendimi çok kötü hissettim ve bunun için defalarca ağladım." diyerek, bunu daha doğru bir şekilde nasıl yapabilirdik diye bakmadılar yorumu yaptı.

Joel bir yazılım geliştiricisi ve orada bir İsveç şirketinin ofisini açmak için 2014 yılında Filipinler gittiği sırada eşiyle tanıştı. O yıldann beri birliktelikleri olan çift, 2016'da İsveç'te evlendiler ve bir oğulları oldu.

2018 yılında da Elsa isimli çocukları doğduktan sonra çift, çocukların İsveç'te büyüyeceğine karar verdi. Astım hastası olan Astor, Filipinler'de bir türlü düzelmemesi üzerine İsveç'e geldiler. Daha temiz hava için Skåne'deki Mjönäs'a yerleştiler.

Çifte göre, önce İsveç Göçmen Bürosunu aramışlar ve Christalline'in çocuklar nedeniyle İsveç'ten oturma izni başvurusunda bulunabileceği söylendi, Elsa'nın hala anne sütüyle beslenmesi gerektiğinden. İsveç yasalarına göre, ülkeye girmeden önce gerçekten bir izin alınması gerekir, ancak İsveç'te yaşayan bir kişiyle güçlü bir bağlantınız olup olmadığı ve bunun çocuklar için sonuçları olup olmadığı dahil, istisnalar için olasılıklar vardır. İsveç'e döndüklerinde, bunun imkansız olacağı söylendi.

Joel "Yetkili ile konuştuğumuzda ilk olarak İsveç'te olduğumuz için bize bağırması oldu" dedi.

Reddedildi

Kasım 2019'da İsveç Göçmen Bürosu, Christalline'ın oturma ve çalışma izni başvurusunu reddetti ve "devletin bu davada göçmenliği düzenlemeye olan ilgisinin siz ve Joel Larsson'un İsveç'te aile yaşamına olan ilgisine ağır bastığı" gerekçesiyle onu sınır dışı etmeye karar verdi.

Joel ve Christalline, geçen yıl 30 Aralık'ta Göç idaresinin kararına itiraz ederek, idare mahkemesinde dava açtılar. 15 Şubat'ta Göç Mahkemesi'nin kararının onaylandığını duyuran Göçmen Temyiz Mahkemesi'ne başvurdular. Christalline'ın ülkeyi ve ailesini süresiz olarak terk etmek için şimdi dört haftası var.

İsveç Göçmen Bürosu kararında Eylül 2019'da Bangkok'taki İsveç büyükelçiliğinde soruşturma yapmak için dört aylık bir bekleme süresi olduğunu yazıyor.

Ancak makamın web sitesinde, şu anda bir karar için bekleme süresinin başvurunun sunulduğu tarihten itibaren 13 ila 15 ay arasında tahmin edildiği belirtiliyor. Korona zamanlarında ve karantina durumu da eklenirse, Christalline'in aileden ayrı kalması bundan çok daha uzun sürebilir.

Joel, "Şu anda korona yüzünden evden çalışıyorum, ancak tekrar seyahat etmeye başlamak zorunda kalırsam istifa etmek zorunda kalırım" dedi.

Baba, "bizim için önemli olan çocuklar. Kızımız iki yaşında. Christalline iki yıllığına olmazsa, onu hatırlamayacak" diyerek durumun ne kadar acı olduğuna işaret etti.

Aynı zamanda Christalline, İsveç'teki işverenlerden çok sayıda iş teklifi aldı, ancak belirsiz durum nedeniyle hayır demek zorunda kaldı.

Christalline Göç idaresinin skandal uygulaması nedeniyle çalışmadığını belirterek, aile düzenimizi tam sağlamamıza yardımcı olunsaydı "Bunca zaman burada vergi ödeyebilirdim" dedi.

"İki ebeveyn için önemli"

Ailenin avukatı Sait Umdi, kararın Avrupa Özel ve Aile Hayatının Korunması Hakkı Sözleşmesinin 8. maddesine aykırı olduğunu söyledi.

Umdi, "İsveç Göçmen Bürosu işlemlerin ne kadar süreceğini garanti edemiyor. Bu iki çocuk uzun süre annesiz kalma riskini taşıyor." dedi.

Çocukların hâlâ her iki ebeveyninin yanında olmasının önemli olduğunu düşündüğüm yaştalar dedi.

Aile şimdi Christalline'in aile bölünmeden oturma izni alabileceği başka bir AB ülkesine taşınmayı düşünüyor. Sait Umdi'ye göre sorun, Joel ve Christalline'in İsveç yasalarına uyum sağlamaları gerektiğidir. Başka bir AB ülkesinin vatandaşı olsaydı ancak İsveç'te yaşıyor olsaydı, durum AB hukuku tarafından düzenlenirdi.

"AB hukukunu ulusal hukukla karşılaştırırsanız İsveç vatandaşları bazı açılardan dezavantajlı durumda" dedi.

"Joel Danimarka vatandaşı olsaydı, farklı kurallar uygulanacaktı. Christalline o zaman beş yıllık bir ikamet kartı elde edebilecek ve dışarıdan bir başvuru yapmak zorunda kalmayacaktı. Bu akılda tutulması gereken önemli bir husustur" dedi.

"En az dört ay sürer"

İsveç Göçmen Bürosu iletişimcisi Frederik Abbemo, web sitesinde üç kattan fazla görünmesine rağmen, Bangkok'tan oturma izni başvurusunda bulunmanız durumunda karar için dört aylık bir bekleme süresi olduğunu söylüyor.

"Kararımızda, Bangkok'taki büyükelçiliği kontrol ettik ve soruşturmanın yaklaşık dört ay süreceğini söylediler. Web sitemizde yazılanlar benzer vakaların genel bir tahminidir ve münferit durumla hiçbir ilgisi yoktur. Yani 15 ay süreceğini söylenemez" ifadeleri kullandı.

"Web sitesi yalnızca benzer uygulamalara sahip kişilerin bir karar almalarının ne kadar sürdüğünü gösterir".

Öyleyse devam edecek bir şey yok mu?

"Bu güzel bir soru."

Gerçekten sadece dört ay sürecekse, orada neden 13 ila 15 ay arasında bilgi var?

"Maalesef buna cevap veremem."

13 ila 15 ay sürebileceğinden endişelenmemeli mi?

"Elbette zaman alabilir, özellikle şimdi salgın dönemlerinde. Ancak "bu kadar uzun sürecek" demek zor. Vakanın niteliği soruşturma süresini etkileyebilir."

İsveç Göçmen Bürosu dört aylık bir devamsızlık beklediğinden, Christalline'in İsveç'ten oturma izni başvurusunda bulunmasına izin verilmesi için ne çocukların yaşı, zamanı ne de pratik zorluklar yeterli nedenler olarak görülmemektedir. Bu nedenle Frederik Abbemo, kararın Avrupa Sözleşmesine aykırı olduğunu da düşünmüyor.

"Elbette bu durumda yaptığımız çocukları ve benzerlerini hesaba katmalıyız. Babanın da velayet sahibi olduğu ve çocuklara bakabileceği değerlendirmesini yaptık ve bu arada İsveç vatandaşı çocukların da annelerine refakat etmelerinde herhangi bir engel bulunmuyor" dedi.

Anlaşılan o ki, İsveç Göç İdaresi için beş yıllık birliktelik, 4 ve 2 yaşındaki küçük çocuğunuzun olması önemli değil, belli kurallar uyguluyor ve aile birliğinin önemini dikkate almayarak, mahkemeye verseniz dahi istediğinde sınır dışı edebiliyor.

Editör: İsveç Gündemi