JO'nun eleştiriler getirdiği ve rapor halinde sunduğu Göçmenlik İdaresinin karar vermedeki gecikme olaylarına dair, hükümetten de Göç idaresinin görevi hatırlatılarak açıklama gelmişti.

İsveç'te mahkemelerdeki göç davaları, kural olarak, 4–5 ay içinde karara bağlanmaları gerekiyor. Ancak 2019'da ortalama süre 21 ay oldu. Uzun süre kararların bekletildiği mahkemelerle ilgili incelemeler başlatıldı.

İsveç'in dört göç mahkemesi arasındaki bölgesel farklılıkların büyük olduğu ifade edilirken, Stockholm'de ortalama süre 3 ay, Malmö ve Lulea'da 12 ay ve Göteborg'da iki olduğu görülüyor.

"İşlem sürelerindeki keskin farklılıklar verimsizliğin bir göstergesi" diye yazan İsveç Ulusal Denetim Bürosu, göç mahkemeleri ile ilgili bir soruşturma başlatacağını duyurdu.

Aynı zamanda, göç mahkemelerinin maliyetleri beş yıllık bir süre içinde iki katına çıktığı da hatırlatılırken, dava dosyalarının uzun süre karara bağlanmaması devlete maliyet getirdiği ve aynı zamanda bekleyen kişiler açısından da mağduriyet yarattığı düşünülüyor.

Editör: İsveç Gündemi