Eurostat'a göre, çalışma yaşındaki Rumenlerin yaklaşık beşte biri veya yüzde 18,6'sı Üye Devletlerden birinde ikamet ediyor ve bu da onları AB'de en yüksek hareketliliğe sahip ülke yapıyor.

Takip edilecek diğer ulusal gruplar, vatandaşı oldukları ülkede yaşayanların yüzde 10,3'ünü oluşturan Bulgarlar, ardından Portekizliler (% 10,6) ve Hırvatlar (% 17,6).

Ölçeğin diğer ucunda en az yer değiştiren Almanya ve İsveç yer almakta olup, her ikisi de herhangi bir AB üye ülkesinin sakinlerinin yüzde birinden daha azını oluşturuyor. Dokuz Üye Devletin en fazla yüzde üçüne ulaşan bir rakam, bu da Almanların ve İsveçlilerin diğer AB vatandaşları kadar iş ve mesleki nedenlerle geri kalan AB Üye Devletlerine taşınmayı tercih etmediği anlamına geliyor.

Hareket halindeki AB vatandaşlarının toplam sayısı yüzde 3,3'e, 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 0,9 düşerken, hareket halindeki kişilerin yaş ortalaması 20-64 olarak baz alındı. Kendi ülkesi dışında yaşayan AB vatandaşlarının en yüksek grubu, Romanya'dan çalışma yaşında olan insan sayısı 2,3 milyon olarak kayıtlara geçti. İtalya ve Polonya'dan birer milyon ve Portekiz'den 679.600 olarak gerçekleşti. AB vatandaşlarındaki hareketliliği artıran dört ülke olarak öne çıkıyor.

Genel olarak, son on yılın verileri, Rumenlerin AB'deki en hareketli ulus olarak kaldığını gösteriyor. Buna ek olarak, Hırvat vatandaşlarının sayısı yüzde 7,6 arttı, onu yüzde 7,1 ile Rumenler izledi.

Finlandiya'nın toplam yerleşik nüfusunda hareket eden Fin vatandaşlarının buna karşılık gelen payı 2020'de yüzde 2,2'den yüzde 1,5'e düştü ve bu 27 ulustan oluşan blokta en belirgin düşüşe işaret ediyor.

Ek olarak, bu rakamlar diğer ülkelerde nispeten düşüktü; oranların yüzde 10,6 olduğu Portekiz hariç, Almanya'da yüzde 0,8'den İtalya'da yüzde 2,8'e kadar değişiyordu. Buna ek olarak, İtalya, İspanya ve Fransa'da toplam sayıda 50.000'in üzerinde vatandaş artış kaydetti. Daha spesifik olarak, daha fazla İtalyan vatandaşı diğer AB ülkelerine taşındı. Geçmişle kıyasla 235.000 kişi daha fazla, bunu 123.000 kişi ile İspanyol vatandaşları ve 58.800 kişi ile Fransız vatandaşları takip etti.

Hareketli AB vatandaşlarının istihdam oranı, AB ortalaması olan yüzde 72,4'e kıyasla 2020'de yüzde 73,1 olarak rapor edildi.

Editör: İsveç Gündemi