Aynı kaynağa göre, toplamda, 2020 yılında 461 bin 300 kişi dosyalanırken, 2019 yılında dosyalanan rakam 671 bin 200'dü. Rakamların derlenmesinde 2020 yılında AB ülkelerinde uluslararası koruma talep başvurusunda, Schengenvisainfo.com verileri baz alındı.

Rakamlar, iltica yetkilileri başvuruların kaydedilmesini ve kararların verilebilmesini sağlamaya çalışsa da, dünya çapındaki hükümetlerin ülkelerini virüsün daha fazla yayılmasını engellemek için seyahat yasakları ve diğer kısıtlamalar getirmeye zorlayan Koronavirüs salgını durumunun doğrudan bir sonucudur.

Avrupa ülkelerindeki tüm başvuruların yaklaşık yüzde 4'ü refakatsiz çocuklar tarafından yapıldı ve bu, 2019 rakamlarına göre yüzde bir puanlık bir artışa işaret ediyor.

Başvuruların büyük çoğunluğu Suriye vatandaşları (64.540; 2019'a göre yüzde 9 düşüş) veya Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan tüm başvuruların yüzde 14'ü Suriyeliler tarafından yapıldı.

AB ülkelerinde uluslararası koruma için en çok başvuran ikinci ülke vatandaşları Afganlar (48.578, yüzde 16 azalma) ve ardından:

  • Venezuelalılar (30.643; yüzde 32 azalma)
  • Kolombiyalılar (29.438; yüzde 9 azalma)
  • Iraklılar (18.167; yüzde 40 azalma)

2020 yılında başvuru sayısı 2019 rakamlarına göre gerilese de 2019'da en çok başvuran milletler, geçen yıl da yine en fazla başvuruyu yapmaya devam etti. Yukarıda belirtilen tüm uluslar, Avrupa Birliği ülkelerinde doldurulan tüm başvuruların beşte ikisinden fazlasını oluşturuyordu.

Pakistan, Türkiye, Nijerya, Bangladeş ve Somali vatandaşları da özellikle Nijerya (13.031, yüzde 44 düşüş) ve Türkiye vatandaşları için rakamlar bir önceki yıla göre daha düşük olmasına rağmen Avrupa Birliği ülkelerinde uluslararası koruma elde etme konusunda ciddi bir başvuru yapıldı (15,834; yüzde 38 azalma).

Koronavirüs salgını durumu, aşağıdaki vatandaşların başvuru sayısında ciddi düşüşe neden oldu:

  • Arnavutluk (6.498; yüzde 66 azalma)
  • Gürcistan (8,508; yüzde 61 azalma)
  • İran (7.721; yüzde 60 azalma)

Aşağıdaki ülkelerin vatandaşları, 2019'a kıyasla 2020'de uluslararası korumaya başvurmakla daha fazla ilgilendi, Komorlar (1.996; yüzde 53 artış), Beyaz Rusya (1.319; yüzde 28 artış), Küba (2.170, yüzde 8 artış) ve Brezilya (1.622; yüzde 5 artış.

"Vizeden muaf ülkelerden gelen başvuru sahipleri, pandemi nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlamalarından özellikle etkilenmiş görünüyordu. 2020 yılında başvuruları bir önceki yıla göre yüzde 36 azalırken, vize mecburiyeti olan ülkelerden gelen vatandaşların başvuruları sadece yüzde 30 azaldı" ifadelerine yer verildi.

AB'deki İltica Kararları 2017'den Beri İlk Kez Başvuru Sayısını Aştı

Avrupa İltica Destek Ofisi'nin son raporuna göre, 2020 yılında yaklaşık 521.000 ilk derece kararı verildi ve bu, 2017'den bu yana ilk kez başvuru sayısını aştı.

Geçen yılın sonunda yaklaşık 412.600 dava ilk derece mahkemesinde görüldü.

"AB + 'da tanınma oranı, yıl içindeki güçlü dalgalanmalara rağmen 2020'de yüzde 32'de sabit kaldı. En yüksek tanınma oranlarına Suriyeliler (yüzde 84), Eritreliler (yüzde 80) ve Yemenliler (yüzde 75) sahipken, Kolombiyalıların (yüzde 2) ve Venezuelalıların (yüzde 3) tanınma oranları en düşük seviyelere ulaştı" ifadesi vurgulandı.

Avrupa'da uluslararası koruma için artan başvuru sayısı, bazı eyaletlerin hükümetlerini, özellikle de Avrupa'da birçok sığınma talebinde bulunanlar için zorluklara neden oldu.

Bu bağlamda, Aralık ayında EASO, bu sorunla en çok mücadele eden şu ülkelerde faaliyetlerini genişletmeyi planladığını duyurdu: Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İtalya, Malta ve İspanya.

Eylül ayında, EASO ve Avrupa Birliği Özgürlük, Güvenlik ve Adalet Alanında Büyük Ölçekli BT Sistemlerinin Operasyonel Yönetimi Ajansı (EU-LISA), her iki tarafın da işbirliği yapmasına yardımcı olacak uzun yoluklu bir İşbirliği Planı başlatmayı kabul etti. Avrupa'da sınır ve iltica yönetimi alanlarında. Böyle bir plan 2022 yılına kadar geçerli olacak şekilde belirlendi.

Girişim, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere sınır göçü ve sığınma durumlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için başlatıldı.

Geçen yılın sonunda, Avrupa İltica Destek Ofisi, iltica başvurusu rakamlarının Ekim ve Kasım aylarında neredeyse aynı olduğunu ancak Koronavirüs öncesi pandemi durumuna kıyasla hala daha düşük olduğunu duyurdu.

EASO'nun Kasım ayında yayınlanan raporuna göre, o ay boyunca Avrupa Birliği ülkelerinde Ekim ayındaki rakamlarla yaklaşık olarak aynı rakamlara ulaşan toplam 40.900 kişi sığınma talebinde bulundu.

Hareket kısıtlamaları ve diğer yasaklar, tüm ülkeler COVID-19 durumunu kontrol altında tutmak için mevcut mücadeleyle karşı karşıya kaldıklarından, geçen yıl rakamların düşüşe işaret etmesinin ana nedenleri arasındaydı.

Hollanda, Almanya ve İsviçre, geçtiğimiz yıl koronavirüs salgınının yayılmasıyla iltica başvurularının sayısında önemli bir düşüş yaşadı.

Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlığa Geçiş Dairesi (IND) daha önce, geçen yıl Hollanda'da uluslararası koruma arayan kişilerin sayısında yaklaşık yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu açıklamıştı.

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, Şehircilik ve İçişleri Bakanlığı raporuna göre, 2020'de sınır ötesi ilk kez sığınma başvurularının sayısında yüzde 31,5'lik bir azalma oldu.

İsviçre'de ise, Devlet Göç Bakanlığı (SEM) verilerine göre geçen yıl 2019 rakamlarına kıyasla yüzde 23 daha az sığınma başvurusu aldı.

Editör: İsveç Gündemi