Hareket, Avrupa Adalet Divanı'nın, bu Türk işçileri eşlerini veya kocalarını getirebilmek için bir teste girmeye ve onu geçmeye zorlamanın Danimarka açısından hukuka aykırı olduğunu belirten bir karar vermesinin ardından geldi.

Danimarka Göçmenlik Bürosu'nun yürüttüğü New to Danish internet sitesine göre, AB Mahkemesi'nin 22 Aralık'ta aldığı karar, Danimarka'da ekonomik olarak aktif olan ve aile birleşimi için başvuruda bulunan Türk vatandaşlarının davalarının işlenmesini etkileyebilir. Sonuç olarak, ajans, açıklamaya uyan tüm vakaları şimdilik askıya almaya karar verdi.

Ajans kararla ilgili yaptığı açıklamada: "Bu, ekonomik olarak aktif bir Türk vatandaşı olan Danimarka'daki eşin, süreklilik için aktarılan gerekliliklerle ilgili olarak aynı veya daha yüksek düzeyde geçmiş bir Prøve i Dansk 1 veya başka bir Danimarka sınavı gerekliliğini karşılamadığı durumlarla ilgilidir. oturma izni ve entegrasyon şartıyla ilgili olarak aynı veya daha yüksek seviyede Prøve i Dansk 3 veya başka bir Danimarka sınavından geçme şartı" diyor.

Eylül 1979'dan beri Danimarka'da ikamet eden ve eşinin Ağustos 2015'te Danimarka'da kalmak için başvuruda bulunduğu bir Türk vatandaşının davasına ilişkin AB Adalet Divanı'nın kararı aileyi haklı bulmuş ve bu karar önemli bir sonuç olarak algılanmıştı. 

Türk işçi, işle ilgili Danca dil bilgisini kapsayan bir Danca kursunu tamamlamış olsa da, Göçmen Bürosu bunun Danca dil sınavına girme koşulunu karşılamadığı sonucuna varmıştır. Bu çiftin başvurusu Mart 2016'da reddedildi.

İlk olarak, davayı yorumlanmak üzere Adalet Divanına gönderen Doğu Danimarka Yüksek Mahkemesi'nde bir temyiz başvurusunda bulunuldu.

Adalet Divanı 22 Aralık'ta verdiği kararda, aile birleşimini bu gerekçelerle reddetmenin Danimarka'nın hukuka aykırı 'yeni bir kısıtlama' getirdiği anlamına geldiğine karar verdi. Mahkeme, kararını, Danimarka hukukunun ne eşin kendi uyum yeteneğini ne de çalışanın etkin entegrasyonunu gösteren diğer faktörleri dikkate almadığından, bu şartın eşin başarılı entegrasyonunu sağlamak için bir gereklilik olarak gerekçelendirilemeyeceği gerçeğiyle değerlendirmiştir yorumuyla alınan kararın aykırı olduğu yönünde karar verdi.

Editör: İsveç Gündemi