AFP’nin haberine göre, ilgili ülkeler göç ve mültecilik konusunda AB yasalarına uymamayı tercih edip kendi kararlarını alabiliyor. Dolayısıyla Avrupa Komisyonu Danimarka’ya karşı bir prosedür başlatamayacak.

Ylva Johansson, bir basın toplantısında konuyla ilgili bir soruda, Danimarkalı yetkililerin ülkedeki Suriyeli nüfusu sınır dışı etmeyeceğini açıkladıklarını aktardı.


Kopenhag ve Şam arasında diplomatik bir ilişkinin olmaması Danimarka’daki Suriyeli nüfusun zorla ülkelerine geri gönderilemiyor. Ancak Johansson, açıklamasında, “Suriyelilerin işe gitmesi, eğitimleri veya dil öğrenmeleri engellenebilir. Bu konuda endişeleniyorum” ifadelerini kullandı.

Göç konusunda Avrupa’nın en sıkı politikalarına sahip olan Danimarka, geçtiğimiz yaz Beşşar Esed hükümetinin kontrolü altındaki Şam’dan Danimarka’ya gelen 500 Suriyeli kişiye Suriye’deki durumun iyileşmesi ile ikamet izni verilmesine veya ikamet izinlerinin uzatılmasına gerek kalmadığını açıklamıştı.

Danimarka, kararı kalıcı sığınma statüsüne sahip olmayan kişiler için geçerli olduğunu belirtti. Kararın alınmasından bu yana 189’dan fazla Suriye uyruklu kişiye oturma izni verilmedi. Oturma izni reddedilen bazı Suriyeliler gözetim altına alındı.

Avrupa Komisyonu, Salı günü, bölgede kalmalarına izin verilmeyen mültecilerin geldikleri ülkelere istekli bir şekilde dönmeleri sağlamak için yeni bir tasarı sundu. Komisyon, tasarıda Frontex’in önemli bir rolü olacağı açıklandı.

Editör: İsveç Gündemi