“Türklerin entegrasyonları için çaba gösteriyoruz”

Devlet Bakanı Faruk Çelik, göçün insanlık tarihi kadar eski olduğunu ama 2.Dünya savaşı’ndan sonra yapılan göçlerin ekonomik olduğunu söyleyerek bu göçler iş için, aş için, ekmek için olduğunu, günümüzde ise  medeniyetlerin buluştuğunu belirtti. Çelik, Türklerin sadece işçi olarak kalmadığını siyasette, sporda, kültür alanında da çok önemli işler yaptıklarını ve ülke dışında yaşayan tüm Türklerin yanında olduklarını, entegrasyonları için büyük çaba gösterdiklerini ifade etti.

“50 yıl Öncesine Göre Gelişen Kalkınan  Bir Türkiye Var”

Ulaştırma Bakanı Habib Soluk ise, “Trenler, 155 yıl boyunca yalnızca yük ve yolcu taşımadı. Birlik ve beraberliğimizi sağlayan değerlerimizi de taşıdı. Bundan tam 50 yıl önce; çocuğunun, eşinin rızkı için köyünü, ailesini geride bırakarak Almanya’ya giden, gurbet ellere giden insanımızı da tren taşıdı. Almanya'yı Almanya yapan bizim vatandaşımız oldu. Türkiye’ye de çok büyük katkılar sağladılar. 500 bini aşan öğrenci, 3 milyonu aşan nüfusla 50 yıl boyunca Türkiye ve Almanya arasında dostluk köprüsü kurdular.1961 yılında işçi olarak gittiler; ama azmettiler, çalıştılar; sanatçı, sporcu, doktor, işadamı, yatırımcı, siyasetçi oldular.  Demiryolları da gurbetçilerimizi 50 yıl önce buharlı trenle uğurladı, yüksek hızlı trenle ağırladı. Bu yarım asırlık süreçte, hem Almanya, hem Türkiye hem de, dünya çok değişti. Artık hızlı trenle tanışmış, Avrupa’da 6. dünyada 8. hızlı trene sahip ülke olmuş bir Türkiye var.” dedi.

Soluk:”Çin’den Batı Avrupa’ya kadar kesintisiz demiryolu bağlantısını sağlayacak olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun yapan Bir Türkiye var. Demiryolu sanayisini kurmuş bir Türkiye var.  Lojistik Köyler kuran bir Türkiye var. Yüz yıllık rüyası Marmaray’ı gerçekleştiren bir Türkiye var. “ şeklinde konuştu.

“En önemli bağ insani bağdır”

Federal Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ise Türk işçilerinin sadece Almanya’nın değil birçok Avrupa ülkesinin kalkınmasına yardımcı olduklarına değinerek, iki ülke arasında kültürel ve ekonomik bağların olduğunu ama  en önemli bağın insani bağ olduğunu söyledi.

“ Almanya’daki Türk işçilerimizin desteğiyle döviz darboğazını aştık”

Merkez Bankası  Başkanı Durmuş Yılmaz, geçmişte döviz sıkıntısını işçilerimizin gönderdiği dövizlerle aşıldığını, Türkiye’nin bugün 80 milyar döviz rezervi olduğunu, Almanya’daki 3. kuşağın döviz göndermese de başarılarından gurur duyduklarına değindi.

“Demiryolları, Büyük Önder Atatürk’ün de ifade ettiği gibi; savaş zamanında toptan, tüfekten daha önemli emniyet silahı; barış zamanında da refah ve ümranın ulaşım aracıdır”

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Federal Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği, TCDD ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ile gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşması için söz alan Genel Müdür Süleyman Karaman, “Ulaşım sistemleri içerisinde Demiryollarının çok ayrı bir niteliği vardır. Bir ulaşım aracı olmanın ötesinde, Büyük Önder Atatürk’ün de ifade ettiği gibi; savaş zamanında toptan, tüfekten daha önemli emniyet silahı; barış zamanında da refah ve ümranın vazgeçilmez aracı olmuştur. Tren, yurt içi ve yurtdışı göçlerde de en önemli ulaşım aracı olarak hizmet vermiştir. 2. Dünya Savaşı sonrasında Almanya ile yapılan anlaşma çerçevesinde, ilk işçi kafilemizin İstanbul Sirkeci Tren Garı'ndan davul ve zurnayla uğurlanması,  50 saatlik bir tren yolculuğundan sonra 26 Ekim 1961 tarihinde Köln Deutz Tren İstasyonu'nda yine bandoyla karşılanması, Almanya’ya göç olgusunu anlatan en çarpıcı fotoğraflardan birisi olarak adeta hafızalarımıza kazınmıştır. Bu nedenle Türk halkı için tren, gurbet, ayrılık, kavuşma gibi kavramları en iyi anlatan simgelerden birisi olmuştur. “

Karaman; Almanya’ya göçün 50. yılı etkinliklerinin devam edeceğini, Ekim ayında Sirkeci Gar’da da düzenlemeyi planladıklarını belirterek şunları söyledi;” 155 yıllık demiryolu yolculuğumuzda, dost Almanya’nın ayrı bir yeri vardır. Osmanlı Döneminde Hicaz ve Bağdat demiryolu hatlarının inşası Almanlarla birlikte gerçekleştirilmiştir. Bugün Haydarpaşa Garı başta olmak üzere, bu aks üzerindeki birçok gar ve istasyon Alman mimarisinin özelliğini taşımaktadır. Bu çerçevede, Basın- Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Kuruluşum ve Almanya Büyükelçiliği işbirliği ile Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı Fotoğraf Sergisi düzenlenmiş, Demiryollarının mihenk taşlarından olan Hicaz ve Bağdat hatlarının genç kuşaklar tarafından bilinmesi sağlanmıştır.”

TCDD Genel Müdürü,  Almanya ile ileri demiryolu teknolojisi alanında da işbirliğinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Konuşmalardan sonra Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın düzenlediği  logo yarışmasında  birinci gelene ödülü verildi.

Türkiye ile Almanya arasındaki dostluğa katkı sağlayanlar ile Almanya’ya giden 1 milyonuncu işçi İsmail Bahadır’a çiçek takdim edildi.

Almanya’ya Göçün 50. Yılı Fotoğraf Sergisi’nin açılışında sonra konuklar buharlı trenle Gazi İstasyonu’na nostaljik yolculuk yaptı.
Editör: İsveç Gündemi