Çalışma Bakanı Hubertus Heil, planları Bild am Sonntag gazetesine açıklayarak, Bakanlığın ülkenin işgücü açığını azaltmasına yardımcı olacak puan tabanlı bir sistemle "Fırsat kartı" oluşturmak istediğini kaydetti.

"Daha fazla göçe ihtiyacımız var. Trafik ışığı sonbaharda bunun için modern bir göçmenlik yasası sunacak… Ülkemizin ihtiyacı olan kişilerin bize daha kolay gelebilmesi için şeffaf puan sistemine sahip bir fırsat kartı getiriyoruz" dedi.

Gazeteye göre, puan sisteminde dört kriter yer alacak ve bunlardan üçünü karşılayana bir fırsat kartı verilecek:

  • Almanya tarafından tanınan bir derece veya mesleki eğitim
  • Üç yıllık mesleki deneyim
  • Dil becerileri veya daha önce Almanya'da kalmış olmak
  • 35 yaş altı olmak

Bakan Heil ayrıca, teklifin vasıflı işçilere her yıl Almanya'ya gelip iş aramaları için verilen vizelere bir üst sınır getirileceğini de açıkladı.

"Her yıl ihtiyaçlarımıza göre fırsat kartıyla Almanya'ya kaç kişinin iş veya eğitim araması için belirli bir süreliğine gelebileceğine dair bir kota belirliyoruz. Bu süre zarfında kendi geçimlerini sağlayabilmeleri gerekiyor" dedi.

Bakanlık hala teklif üzerinde çalışıyor ve Bakan Hail bunun tam olarak ne zaman olacağını belirtmemiş olsa da, çalışma bu yılın sonbaharında hazır olacak.

Bununla birlikte, kadınların istihdamdaki oranının erkeklerinkinden yedi puan aşağıda olduğuna dikkat çekerek, kadınların işgücüne dahil edilmesinin önemine de dikkat çekti.

"Bu açığı yarıya indirebilseydik, 900.000 işçi kazanmış olurduk" dedi.

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı (BMAS) adına bağımsız QuBe ("Gelecekte Nitelik ve Kariyer") konsorsiyumu tarafından yürütülen 2026 yılına kadar vasıflı işçi izlemesine ilişkin en son tahmin, 2026 yılında arama İşverenler için düşünülen meslek gruplarının neredeyse dörtte birinde 90 günden uzun sürecektir.

Bu tahmine göre, işçi yokluğundan en çok zorlanan sektörlerden bazıları bilgi teknolojisi, bina inşaatı, sıhhi tesisat, ısıtma ve iklimlendirme teknolojisi gibi zanaat işleri ile enerji teknolojisidir gibi alanlar oluyor.

Aynı durum, vasıflı işgücü sıkıntısının esas olarak erkeklerin yüksek oranda olduğu meslekleri tehdit ettiğine işaret etmektedir.

Köln Ekonomik Araştırma Enstitüsü tarafından Ağustos ayında yayınlanan bir araştırma, Temmuz 2021 ile Temmuz 2022 arasında Almanya'da tüm mesleklerde yarım milyondan fazla kalifiye işçi sıkıntısı olduğunu gösteriyor.

Bu 12 aylık süre boyunca, 537.923 açık pozisyon için uygun niteliklere sahip işsiz bulunmadığı tespit edildi, bunların büyük bir kısmı (20.578) sosyal hizmette, 18.279'u geriatride, 16.974'ü bina elektrikinde ve 16.839'u sağlık ve hemşirelik alanında.

Editör: İsveç Gündemi