Edinilen bilgilere göre, AİHM'e göre göçmen insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kaldı ve yetkililere reşit olmadığını bildirmesine rağmen yetişkin sığınma evine yerleştirildi.

ANSA, bu nedenle AİHM'nin, yetişkin gibi muamele görmeye devam eden ve aşırı kalabalık bir toplanma merkezinde dört aydan fazla tutulan göçmen çocuğun haklarını ihlal ettiği için İtalya aleyhine karar verdiğini açıkladı.

Genç, 2016 yılında Gambiya'dan İtalya'ya girdi ve o zamanlar iddiaya göre 17 yaşındaydı. Bir doktor tarafından düzenlenen raporda da reşit olmadığı belirtilmiş, bu da ona göre tedavi edilmediği anlamına geliyordu.

AİHM tarafından yapılan basın açıklaması, İtalyan makamlarının göçmen çocuğun bir temsilcisini gecikmeksizin sağlayamadığına, yani bunun etkili bir şekilde sığınma başvurusu yapmasının engellendiğine dikkat çekiyor.

Mahkeme kararının detayında: "Mahkeme, İtalya'ya geldikten sonra usule ilişkin güvencelerdeki eksiklikler nedeniyle, kendisine sığınma talebinde bulunmak için gerekli araçların verilmediğini ve dört aydan fazla süre aşırı kalabalık bir yetişkin kabul merkezine yerleştirildiğini gözlemlemiştir" ifadelerine yer verildi.

Mahkeme, yukarıda belirtilenlere ek olarak, İtalyan makamlarının, diğerlerinin yanı sıra, burada avukata erişim de dahil olmak üzere, reşit olmayanlara güvence sağlamadığını söyledi.

"Ulusal makamlar, azınlık karinesi ilkesini uygulamada ve güvence sağlamada başarısız olmuştur. Hem iç hukukta hem de AB hukukunda, bu tür güvenceler arasında yasal temsilci veya vasi atanması, avukata erişim ve yaş değerlendirme prosedürüne bilinçli katılım yer alıyor" dedi.

Mahkeme, göçmenin kabul merkezinde kaldığı süre boyunca, başkalarıyla ilişki kurmanın yanı sıra gelişme hakkına da sahip olmadığını vurgulayarak, özel bir merkeze veya koruyucu ebeveynlerle birlikte yerleştirilmiş olsaydı bunun önlenebileceğini öne sürdü.

Ayrıca, göçmen tarafından yapılan şikayete cevaben Mahkeme, İtalyan hükümetinin, başvuranların yetişkin kabul merkezindeki durum hakkında şikayette bulunabilecekleri herhangi bir özel hukuk yolu göstermediğini gözlemlemiştir.

Bu nedenle, başvuranın yaş belirleme prosedürüne ilişkin olarak hükümet tarafından belirtilen hukuk yollarının etkisiz olduğu görülmüştür.

AİHM, tüm faktörleri göz önünde bulundurarak İtalya'nın manevi zararlar için 7.500 Euro ve devam eden yasal masraflar için 4.000 Euro daha geri ödemesi gerektiğine karar verdi.

Editör: İsveç Gündemi