Bu, ülkenin Schengen'den diskalifiye edilmesini talep eden İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından belirtiliyor.

Afganistanlı bir mülteci organizasyona "Bana vurup çantamı yaktılar" diye şikayette bulundu.

AB'nin dış sınırlarını geçtikten sonra mültecilerin yasadışı olarak geri atıldığna dair bilgiler son yıllarda giderek arttı.

Yeni bir videoda HRW İnsan hakları izleme örgütü, mültecilerin AB ülkesi Hırvatistan ve Bosna sınırındaki zorlamalara nasıl maruz kaldığını gösterebildiğini iddia ediyor.

Avrupa'nın göstermelik insan haklarının gerçeklerle yüzleştiği yerde bittiği gerçeği buna benzer bir çok durumla dolu. Her fırsatta Türkiye'nin mülteci politikalarını eleştirmeye çalışan Avrupa Birliği ülkelerinin gelen yüzbinlerce mülteciye karşı zor kullanarak durdurmaya çalıştığı gerçeği bir çok belgeyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri'nde duruyor.

Bu duruma isyan etme noktasına gelen HRW İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı İsveçli Lydia Gall, bu durumun hiç adil olmadığını savunarak özellikle Hırvatistan'ın bu tutumuna karşı sert açıklamalarda bulunuyor.

Göçmenlerin polis şiddetine maruz kaldığına dair hangi kanıtlarınız var? sorusuna Lydia Gall "Bağımsız tanıklardan çok sayıda tutarlı kanıt var. Polis saldırısı ve polis tarafından kullanılan diğer araçların net izlerini göstren çok sayıda görüntü var" dedi.

Hırvatistan'ın Schengen'e kabul edilmemesi gerektiğini, insan haklarına aykırı davrandığını, mültecilere karşı şiddet ve zor kullanarak sınırdan geri gönderdiğini belirten Gall, en çok desteğe ihtiyaç duyalan noktada insanlara şiddet kullanarak kaçtıkları yere geri göndermenin kabul edilebilir olmadığını düşünenlerden biri. Avrupa'nın göçmenler konusunda sınavda kaldığı yıllardır biliniyor.

Ancak birliği kendi içindeki normları farklı bir şekilde yönlendirerek bunun sürekli üzerini örtmeye çalıştığı biliniyor.

Editör: İsveç Gündemi