8 Mart'ta yayınlanan bir bildiride Komisyon, eylem halindeki Avrupa dayanışmasının insanlara doğrudan insani yardım, sivil koruma için acil yardım, sınır desteği ve savaştan kaçanların acil yardım almasına olanak tanıyan net bir yasal statü aracılığıyla yardım ettiğini duyurdu.

AB Komisyonu'na göre, halihazırda mevcut olan yardım, insani destek, sınır yönetimi desteği, kaçanlar için koruma ve kabul kapasitesi için destek ve Avrupa'daki mülteciler için uyum politikası eylemini içeriyor.

Bu bağlamda, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, AB'nin, milliyetleri veya nereden geldiklerine bakılmaksızın Rus saldırganlığından kaçacak herkesi destekleyeceğini, yardım edeceğini ve koruyacağını söyledi.

Öte yandan, bu durum hakkında yorum yapan Avrupa Yaşam Tarzını Teşvikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, sınır ziyaretinden sonra kendisi ve arkadaşlarının ulusal yetkililer, sivil toplum ve sıradan insanlarla çok dokunaklı sahneler gördüklerini açıkladı.

Schinas, "Avrupa Birliği, araçlarımızın, personelimizin ve finansmanımızın tüm gücü ve genişliğiyle bu çabaları desteklemektedir. Geçici koruma direktifinin etkinleştirilmesi, Ukrayna'daki savaştan kaçanlara desteğin açık ve çok somut bir ifadesidir. Ve bugün, bu çabada Üye Devletleri desteklemek için ek fonları seferber ediyoruz" dedi.

Buna ek olarak, 2 Mart'ta Avrupa Komisyonu, Ukrayna'daki savaştan kaçan insanlara daha fazla yardım sağlamak için Geçici Koruma Direktifinin etkinleştirilmesini önerdi.

Hareket nedeniyle, AB ülkeleri, savaştan kaçan herkese oturma izni, eğitim ve işgücü piyasasına erişim sağlayarak geçici yardım sağlayabilecek.

Komisyon ayrıca, Üye Devletlerin sınır muhafızlarına, yüksek düzeyde bir güvenlik sağlarken Ukrayna sınırına gelenlerin etkin yönetiminde yardımcı olmak için operasyonel yönergeler de belirledi.

Ek olarak, bu kılavuz ilkeler, Üye Devletlerin insani yardımı yönlendirmek ve insani nedenlerle AB'ye erişim izni verme olasılığını hatırlatmak için özel destek ve acil durum yolları oluşturmasını tavsiye etmektedir.

Ayrıca Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarcic, bu vahşi askeri saldırganlığın en büyük kurbanlarının Ukrayna'da yaşayan masum insanlar olduğunu söyledi. AB ve üye ülkeleri, Ukrayna'ya ve göçmen akınından doğrudan etkilenen ülkelere acilen yardım getiriyor.

"Aynı zamanda, ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmak için sahadaki insani yardım ortaklarımıza hayat kurtaran yardım sağlıyoruz. İnsani durum her geçen gün kritik hale geldiğinden, bu saldırganlığın artık durdurulması zorunludur" dedi.

Komisyon ayrıca, yeterli düzeyde hazırlık sağlanması ve tüm Üye Devletlerin ve Moldova'nın geliştikçe ihtiyaçları karşılamaya hazır olmasını sağlamaya uzun vadeli odaklanma dahil olmak üzere destek sağlamaya devam etmeye hazır olduğunu ifade etti.

İsveç Göç İdaresine işlemleri geciktirme incelemesi İsveç Göç İdaresine işlemleri geciktirme incelemesi

Birlik üyesi ülkelerin Ukrayna'daki savaştan kaçarak Avrupa'ya geçen Ukraynalılara gerekli her türlü desteği sağlayacağını taahhüt ediyor.

Editör: İsveç Gündemi