Ajansa göre bu rakam son beş yılın ikinci en yüksek rakamı oldu.

EUAA verilerine göre, başvuru sayısı Ekim ayına göre yüzde dokuz daha fazlaydı ve sığınma başvurusunda bulunan en büyük iki ülke Afganlar ve Suriyeliler oldu.

Kasım ayında, sığınma başvuru oranlar Eylül 2021'deki kadar yüksek olduğu belirtilirken, bu da AB'de en büyük göç krizinin yaşandığı 2016'dan bu yana üçüncü ülke vatandaşları tarafından yapılan başvuruların zirvesini oluşturuyor. Eylül ayında, yüksek başvuru oranları Kabil'den tahliyeler ve Afganistan'ı ele geçiren Taliban güçleriyle bağlantılıydı ve bu da Afgan mültecilerinin artmasına neden oldu.

Daha spesifik olarak, Afganistan vatandaşları 2016'dan bu yana en çok başvuru yapan ikinci ülke (yaklaşık 13.000), onu son beş yılda en çok başvuru yapan Suriyeliler (11.500) izledi.

Buna ek olarak, Kasım ayında 4.300 Iraklı başvuruda bulundu. Bir önceki aya göre yüzde 30 daha fazla, başvuranların en büyük üçüncü grubunu temsil ediyor. Venezüellalılar (3.300), Pakistanlılar (2.800) ve Kolombiyalılar (2.500) için de sığınma başvurularında bir artış fark edildi.

Sonuç olarak, Kasım 2021 için 27 ulustan oluşan blokta yapılan 71.210 başvuruyu oluşturan 62.283 ilk kez başvuru ve 8.927 tekrarlanan başvuru vardı.

Bununla birlikte, geçen yıl Ekim ayında 3.300 ve Kasım ayında 3.200 başvuru ile refakatsiz çocukların başvurularının en yüksek oranlarını oluşturan ve aynı zamanda kayıt yaptıran tüm başvuru sahiplerinin yüzde beşini temsil ediyor, geçen yıl küçük sığınma başvurularında olağan bir artış fark edildi. Refakatsiz çocukların yaklaşık yarısını Afganlar oluştururken, onu Suriyeliler, Somalililer, Bangladeşliler ve Pakistanlılar izliyor.

Öte yandan, başvurular üst üste beşinci ayda ilk derece kararlarını geride bırakmış ve sonuç olarak Kasım ayı sonunda dava sayısı 431.000'e, Kasım ayında 45.500 ilk derece kararı çıkarılmıştır. Bu davaların yarısından biraz fazlası altı aydan daha kısa bir süredir sonuçlanmış durumdaydı.

Sığınma prosedürünün her aşaması için toplam sığınma kararı sayısı içindeki olumlu kararların payını temsil eden AB Üye Devletlerinin tanınma oranı, Kasım ayında yüzde 40'ta kaldı. Bu, son iki yılın en yüksek ikinci oranıydı.

Neredeyse dört olumlu karardan üçü mülteci statüsü verirken, geri kalanına ikincil koruma verildi. Bu yüksek oranlar, yüzde 92'lik bir tanınma oranına sahip bir Afgan mültecinin ve çok sayıda insanın mülteci statüsü almasının bir sonucuydu. Suriyeliler (yüzde 91), Eritreliler (yüzde 87) ve Filistinliler (yüzde 72) için tanınma oranları da nispeten yüksekti.

Editör: İsveç Gündemi